Снимка на депутата Настимир Ананиев, който обядва в стола на

...
Снимка на депутата Настимир Ананиев, който обядва в стола на
Коментари Харесай

Проверка на факти: По-евтин ли е обядът на депутатите от този на първокласниците?

Снимка на депутата Настимир Ананиев, който обядва в стола на Народното събрание, стана извънредно известна в обществените мрежи. В обявата се твърди, че обядът му коства сред 3.50 и 4.50 лева, до момента в който дневното меню на един първокласник е 5.50 лева, като езикът на поста е афектиран. Отговаря ли на истината тази обява - екипът ни ревизира обстоятелствата.

В процеса разкрихме мрежа от десетки Facebook страници и групи, които целеустремено и координирано популяризират фотографията, с цел да предизвикат отрицателни настройки по отношение на народния представител.

Това е фотографията, която от появяването си на 7 септември до през днешния ден бе споделяна хиляди пъти:



Тя се популяризира в няколко разновидността - в чист тип, с надпис и с добавена втора фотография. Текстът към нея също варира, само че не и по смисъл.



Данни за координирана офанзива

Проверката ни в обществената мрежа Facebook откри, че най-малко 90 страници и групи са споделили обявата в границите на пет дни. За 77 от тях открихме ясни данни, че са свързани, като най-големият клъстър е от 34 страници и групи, управлявани от едни и същи хора или споделящи идентично наличие.



Анализът ни сподели, че фотографията се споделя от тези страници и групи на 7-ми, 8-ми, 11-и, 12-и, 13-и и 15-и септември. Основният размер изявления е на 8-ми, 11-и и 12-и септември - 84% от откритите от нас постове са в границите на тези три дни. На 9-и и 10-и - събота и неделя - открихме единствено една обява на фотографията от изследваните от нас групи и страници.

На фотографията по-долу се виждат часовете, в които са осъществени изявленията. Ясно проличава, че не става въпрос за инцидентен развой.

Налице са всички характерности на координирано .



На 8 септември, да вземем за пример, в границите на 20 минути има 24 поста със фотографията. Всички тези страници и групи са свързани. Един консуматор - админ на групите - е създател на най-малко 8 от изявленията, името му е посочено там.



Събота и неделя – 9-и и 10-и септември - клъстърът от тези свързани страници и групи не разгласява нищо по тематиката. На 11-и има втори пик - 20 изявления в границите на 5 минути. На всички от тях създателят е един - същият админ от пика на 8 септември.



Каква е задачата?


Масираното издание в групи и страници с хиляди почитатели оказва въздействие на броя органични споделяния. Така постът има предпоставки да стане известен, доближава и до от ден на ден хора, които не са членове на тези обществени групи.

Това е манипулативна техника за разпространяване на наличие. В случая следим координирано неавтентично държание на цялост от сметки - страници и групи работят проведено, с цел да насочат диалога в онлайн пространството в избрана посока.

Установяването на случаи на сходна координирана офанзива е един от методите за идентифициране на проведени дезинформационни акции и на опити за операция на публичното мнение.

През ноември 2022 година Настимир Ананиев още веднъж е бил обект на координирана офанзива със сходна фотография. В рамките на един ден - 18 ноември - същият админ разгласява поста в десетки от обвързваните страници и групи.



Проверихме и дава отговор ли на истината информацията в обява от септември 2023 година.

Колко коства един обяд в стола на Народното събрание?

В текста на обявата се споделя:

" Това е Настимир, той се храни за 4,50 лв. дневно: чорба, кашкавал пане, тирамису и 8 филийки самун ".

Един от разновидностите на фотографията е фотомонтаж - в горния ляв ъгъл има вградена втора фотография с цени от витрината с ястията - супата коства 1.87 лева, а кашкавалът - 3.01 лева



Проверка на екипа ни в стола на Народното събрание сподели, че една филийка бял самун се продава за 12 стотинки. Тирамису в деня на нашето посещаване не се оферираше.





Прави усещане, че в текста към обявата се споделя, че обядът коства 4.50, а на самата фотография написа 3.50. Още тук има противоречие. На таблата на депутата не се виждат 8 филийки самун. Това е второ противоречие.

Освен това в , който евентуално е първоизточникът на новината, открихме още фотоси от времето на обяда.

Ясно се вижда, че Настимир Ананиев не обядва кашкавал, а пилешка пържола. Това е трето противоречие.

Така сметката е следната:
чорба - 1.87 лева.пилешка пържола по гръцки - 4.87 лева.8 филийки самун (ако ги е закупил по-късно) - 8 x 0.12 ст. = 96 ст.
ОБЩО - 7.70 лева
Тирамису не е включено в тази сметка, защото нямаме информация какъв брой коства. И без него обаче цената на обяда надвишава и двете суми от обявата. Сметките демонстрират, че по повод цената на обяда в Народното събрание информацията в обявата не дава отговор на истината.

Каква сума дават страната, учебните заведения и родителите за изхранването на един първокласник?

Министерството на образованието дава за закуската на първокласник 185 лв. за една образователна година, като се чака сумата да нарасне до 207 лв..



Отделно от това Министерството на земеделието обезпечава средства по през образователната година.

Всяко учебно заведение може да подписа контракт с компания за обезпечаване на обяд за децата. Обядът по БДС включва първо, второ и трето като порцията постоянно съдържа месо. Родителят по избор заплаща цената на купоните, като сумата е сред 3 и 5.50 лв. дневно.

Това значи, че менюто на един първокласник с изключение на утринна и следобедна закуска, включва и обяд. Закуските, предоставяни от МОН и Министерство на земеделието и храните са безвъзмездни за децата. Заплаща се само обядът като цената му зависи от контракта, който учебното заведение е сключил.

Каква заплата получава един народен представител?

Методиката, по която се дефинира размерът на депутатската заплата, е указана в .

Там се споделя, че народните представители получават главно месечно заплащане, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш, съгласно данни на Националния статистически институт. Основното месечно заплащане се преизчислява всяко тримесечие, като се взема поради средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Така изчисляваме, че:

Според данните на за второто тримесечие средномесечната заплата в публичния бранш е 1944 лева
Три средномесечни заплати са 5832 лева

Тоест брутната съществена заплата на един депутат е под 6000 лв..

Трябва да отбележим, че депутатите получават и възнаграждение за присъединяване в комисии - 15% от главното заплащане като членове, 35% като ръководители и 25% като зам.-председатели. Според Настимир Ананиев взе участие като член в една комисия, а на друга е зам.-председател.

Тоест той би трябвало да получава като заплата най-малко 8164,8 лв.. Към тази сума се прибавят прослужени години. Какъв е техният размер - няма обществена информация. Настимир Ананиев е на 48 години. Дори при единствено 20 години стаж сумата надвишава 1000 лв., т.е. приходът на депутата би следвало да надвишава посочената в обявата сума.

В профила си във фейсбук самият народен представител разяснява фотографията (в коментирания от него вид на текст е посочено, че той получава заплата от 15 хиляди лева):

" Има хора, за които някой да обядва в стола на институцията, в което работи, е огромен грях. И несъмнено, тази фотография най-вече се популяризира в обществените мрежи от Има Такъв Народ и Възраждане, чиито депутати употребяват същия стол. Разбира се, с цел да има повече ненавист, в описанието на фотографията, е посочена огромна заплата, която аз не взимам и несъмнено ниска цена на сякаш огромен обяд на цена единствено от 3.50 лева, каквито цени в стола няма. Целта тук също е ясна, втълпяване на ненавист към политиците (не, че я няма като цяло) и съответно към мен ".



ЗАКЛЮЧЕНИЕ

По всичко проличава, че Настимир Ананиев е обект на координирана офанзива, която стартира още през ноември предходната година. Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че:
Информацията в обявата не си съотевтства - показват се разнообразни цени на обяда му в текста и на фотографията.

Дневните купони за обяд на учениците варират сред 3 и 5,50 лв.. При всички случаи обядът на Ананиев надвишава тази сума, защото единствено едно от закупените ястия е 4,87 лева

Това не е първият път, в който фотография на обядващия Настимир Ананиев обикаля обществените мрежи, съпроводена от подигравателни мнения. През ноември предходната година депутатът още веднъж е бил подложен на сходна координирана офанзива.
Ако попаднете на съмнителна информация онлайн, не се колебайте да се свържете с екипа на Българска национална телевизия и да сигнализирате.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР