Фалшива страница във Фейсбук уж събира дарения за болно дете.

...
Фалшива страница във Фейсбук уж събира дарения за болно дете.
Коментари Харесай

Проверка на факти: Фалшива страница събира пари с откраднати снимки на болно румънче

Фалшива страница във Facebook сякаш събира дарения за болно дете. Чрез изявления в нея се изяснява, че дребният Давид се нуждае от близо 86 000 евро, с цел да бъде лекуван от булозна епидермолиза. Приложени са и фотоси, на които се вижда малко дете с голям брой рани по цялото тяло. Оказа се обаче, че страницата е подправена, а фотосите са свалени от действителна дарителска страница за лекуването на румънско дете.

Какво споделя обявата във подправената страница?

Страницата “Да помогнем на дребния Давид ” е основана в средата на седмицата. За извънредно къс интервал главния вик за дарения е бил споделян над 10 хиляди пъти. Призивът стартира затрогващо, от името на родител, който се обръща с молебствия към Бог за излекуване на бебето му от булозна епидермолиза - хронично автоимунно заболяване, което визира кожата и лигавиците и ги покрива с мъчителни мехури.

“Защо, Боже мой, детето ми би трябвало да търпи толкоз страдания? Болестта му се назовава булозна епидермолиза, което значи, че има доста ужасни рани както по тялото, по този начин и вътре в тялото. Лекарите в страната не могат да му оказват помощ, в България не може да се направи безусловно нищо за него. Казаха ми, че най-вероятно ще загуби борбата с заболяването. Изпратиха ни у дома и ми споделиха да го церя. Как мога да си остана у дома и да виждам по какъв начин детето ми умира в ужасна болежка? Не одобрявам такова нещо ”.



Следва и апел за пари за лекуване в чужбина и шерване на обявата:

“Единствената ни вяра е във Франция, там има лекари експерти по това заболяване. Те могат да оказват помощ на бебето ми, само че е извънредно скъпо - 85 905 евро. Издадоха ни проформа фактура, която би трябвало да платим авансово ”.

Авторът на обявата твърди, че към този момент са събрани 25 644 евро. Някои от изреченията в текста наподобяват като преведени с Гугъл translate. Споделени са и няколко фотоси на детето с доста рани по тялото. Добавена е и френска банкова сметка.

Написахме известие на страницата с молба за контакт на майката на Давид, само че не получихме отговор.

Кой действително е дребният Давид?

Давид е действително бебе с действителна болест. Неговите родители обаче са румънци и не са търсили лекуване нито в България, нито във Франция. В същинската му дарителска страница майка му оповестява, че детето страда от епидермолиза и че за него нищо не може да се направи в Румъния. Затова се търсят средства за лекуване в Испания - към 86 000 евро, от които към този момент са събрани близо 54 000. Средствата се събират посредством румънска фондация, като са приложени съответните дарителски сметки. Потърсихме за коментар майката на бебето Лоредана Михаела, която удостовери, че страницата на български е подправена и парите не отиват за лекуването на Давид.

“Тази страница е подправена. Използвани са фотоси от моята страница на моето болно дете, с цел да се вършат пари. Моля, не дарявайте там. Моят действителен профил е Лоредана Михаела ”, сподели майката за Българска национална телевизия.



Разобличаването

От българската фондация “Павел Андреев ” първи забелязали опита за нагла корист с добрината на хората.

“Първото нещо, което ме усъмни беше диагнозата, тъй като в България, а и по света доста рядко се набират суми за кожни болести. Следващото нещо, което за мен беше червен байрак, бяха фотосите. Те посочваха доста малко детенце в съвсем безпомощно положение. Никога при старт на акцията майка не разрешава да се покаже детето в подобен тип. Следващото нещо, което направих и това е нещо, което всеки донор би трябвало да прави, е да влезе в страницата и да потърси здравна документи. Нямаше нито епикриза, нито други документи. Следващото нещо, което за мен беше тревожно беше неналичието на оферта. При всички болести, като се изключи онкологичните, се разрешава лечебните заведения да кажат съответна сума и тази съответна сума постоянно е показана под формата на оферта. Още нещо имаше, което извънредно доста ме обезпокои и към този момент бях сигурен, че акцията е лъжлива, сметката, която беше сложена, беше френска ”, разяснява Павел Андреев, изпълнителен шеф на фондацията.



Той съобщи, че разобличаването му лишило доста малко време, само че приканва хората да бъдат деликатни и да не работят първосигнално и прочувствено в такива случаи, а да упорстват да видят съответните документи.

Как да отличим същинския вик за помощ от подправения?

Потърсихме отговор на този въпрос от юриста по здравно право Мария Петрова.

“Трябва да прочетем доста деликатно историята, която е изложена. Това, което мога да съветвам е да забележим дали зад акцията се крие някаква асоциация, фондация или съдружие или тя просто е направена от частни лица, които постоянно се показват за близки на потърпевшото лице, за което се събират пари. Това е първата стъпка, която би трябвало да създадем. След това, когато има възложен снимков материал, несъмнено, да потърсим фотосите най-просто с търсачката в Google, с цел да се уверим, че те са достоверни и не са публикувани и в други страни, както следим с бебето Давид и най-добре, в случай че има посочени телефонни номера или други данни за контакт да се свържем с лицата, които търсят помощ и да се уверим персонално, че не става въпрос за следващата нечиста сделка и машинация ”, сподели тя.



Според нея шерването в обществените мрежи на здравна документи може да е нож с две остриета.

“Аз не търпя шерването им, тъй като там има сензитивна здравна информация и персонални данни, с които също може да се злоупотреби, а не е изключено, че един път качени в обществените мрежи такива документи да бъдат елементарно свалени и употребени от недобронамерени лица за основаване на сходни акции... Трябва да забележим дали има бистрота, т.е. приспособяват ли се данните, демонстрира ли се кой ден какъв брой пари са събрани, какъв брой остават да се съберат, има ли лице за контакт, да се ревизират фотосите, които са сложени дали не са от някъде другаде взети. Спомняте си случая, в който господин търсеше средства със фотографията на дребната Селена Гомес. Важно е хората да оказват помощ, не трябва сходни акции да стават причина да не даряваме, само че би трябвало да даряваме деликатно... Важно е хората да знаят, че когато подаряват средства, даже когато го вършат на законни организации, една част от средствата, които подаряват отиват за чисто организационната работа на тези конструкция. Много постоянно има спекулации по тази тематика ”, добави тя.

Основният апел във подправената страница е споделен над 10 000 пъти. Математиката демонстрира, че в случай че даже половината от тях са донесли единствено по лев подаяние, то в измамниците са отишли 5000 лева Сума, която би могла да бъде в действителност значима за лекуването на в действителност болното румънско бебе или на всеки човек с действителна дарителска акция.

Подобни измами обаче не би трябвало да отхвърлят хората с положителни сърца от дарителството, тъй като то избавя животи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР