Миналата седмица стана ясно, че е обявена обществена поръчка за

...
Миналата седмица стана ясно, че е обявена обществена поръчка за
Коментари Харесай

Проверка на факти: Защо Паметникът на Шипка е ограден и има ли план за демонтаж?

Миналата седмица стана ясно, че е оповестена социална поръчка за ремонт и реституция на Паметника на свободата на връх Свети Никола, по-популярен като Паметника на Шипка. Стойността на плана е малко над 14 млн. лева, като се планува ремонтът да продължи три години.

С новината обаче се появиха и изказвания, че ремонтът е предлог за възпрепятстване на достъпа, анулация на честванията и даже ремонт на паметника.

Твърдението:

От няколко дни в обществените мрежи се популяризира колаж с фотоси на Паметника на свободата и Паметника на Съветската войска, оградени със скеле.



Разпространяват се и други изявления с внушения, че Паметникът на Шипка може да последва ориста на Паметника на Съветската войска в София.



Демонтаж или не напълно?

От народен парк-музей " Шипка - Бузлуджа ", които стопанисват паметника, изясняват, че реставрацията се постанова поради непрекъснато проникващата влага, която унищожава паметника извън и от вътрешната страна.

За последно ремонтни действия по паметника са осъществени през 2019 година, когато беше реставриран лъвът, подложен на северната фасада, а главен ремонт не е юридически от 80-те години насам. Мотивите и стадиите на идната реституция са посочени в

В част от документите, на стр. 8 и 9 е в детайли разказано какви тъкмо ще бъдат ремонтните действия по плана.



От тези документи става изрично ясно, че ремонтът не планува унищожаване на паметника. Демонтирани ще бъдат вратите, част от ламарините и металният парапет на стълбището във вътрешността - само че с цел да бъдат сменени с нови.

Буквите от външната страна на паметника, както и част от каменните блокове на външното стълбище също ще бъдат демонтирани, с цел да бъдат обработени и върнати назад на мястото им. Предвижда се и замяна на някои от най-обрушените камъни по фасадата. Свързахме се с шефа на националния парк-музей " Шипка - Бузлуджа ", който е безапелационен:

" По никакъв метод Паметникът на свободата няма да бъде разрушаван, локален, взривяван, събарян или каквото там се тиражира в общественото пространство ", сподели доктор Чавдар Ангелов - шеф на националния парк-музей " Шипка - Бузлуджа ".

Заради суровите метеорологични условия на върха ремонтните действия по паметника ще се правят през летните месеци, изясни още той. Обявеният период от 3 години е конвенционален, защото компаниите, които ще аплайват по публичната поръчка, може да предложат и по-кратък.

Ще има ли празнувания на върха по време на ремонта?

Дали има определен реализатор на публичната поръчка за ремонта ще стане ясно чак при започване на април. Тоест, към 3 март 2024 година ремонтните действия няма да са почнали.

" Ще стартират не по-рано от началото или средата на месец юни 2024 година Процедурите, които сега са оповестени, се движат по периоди, които са регламентирани в самия Закон за публичните поръчки, също така би трябвало да бъде обещано нужното техническо време на комисиите, които ще преглеждат постъпилите оферти ", споделя доктор Чавдар Ангелов.

Честванията за идния Трети март ще се проведат както до момента, а към този момент тече подготовка и за годишнината от Шипченската епопея през август.

" Честванията на Трети март и на Шипченската епопея ще не престават да се случват както всяка година повече от век насам, несъмнено, в изискванията на ремонтиращ се монумент. Нещо, с което всички би трябвало да се съобразим, само че е активност, която няма по какъв начин да не бъде осъществена, в случай че желаеме да съхраним този възвишен и значим за всеки българин паметник ", сподели доктор Чавдар Ангелов.

Подробно за ремонта

В част от документите за публичната поръчка в детайли е разказано положението на паметника след направени огледи:

" Огледите преди настъпването на студените дни са установили два съществени типа влага в интериора - кондензна и инфилтрационна. Доказателство са забележимите и без специфични механически средства стичаща се вода и формирани локви по стълби и подове, разрушени стенни повърхности ".



Техническата оценка е открила висока мокрота на въздуха и стените в интериора. Описани са и метеорологичните процеси, които способстват за разрушаването на монумента извън:

" Денонощните циклични промени на температурата основават високи термични напрежения и процеси на контракция и дилатация на камъка. Предизвиква се образуването на микро и макро пукнатини. През продължитилен интервал от време водата от топящия се сняг денем прониква в порьозната конструкция на градежния материал и със замръзването през нощта провокира мразова ерозия на камъка и отломяването на люспи ".





В записка, приложена към документа е обяснено, че замисълът на строителите на паметника е бил той да бъде в най-суров тип. През годините обаче, с многократните опити да се спре влагата, във вътрешността е сложена топлоизолация, която с изключение на, че е неефективна, закрива и истинската каменна зидария.



" Нещо повече - не се е предвиждало излагането на експонати, а единствено монументалното влияние на градежа. Впечатляващо е било наблюдението на открито през прозорците - бойници и необикновено въздействащата гледка от най-високото равнище - откритата площадка на върха на паметника. Настоящото планово решение планува възвръщане на първичния план на основателите на монумента в цялата му грубост ", написа в документите.

Към документа са приложени и фотоси на плана за типа на вътрешността след реставрацията.



Проектантите предлагат при бъдещо развиване на комплекса, в подножието на връх Свети Никола да бъде построен спомагателен посетителски център, където да се провеждат изложения и събития.

Има ли сложени скеле и ограда към паметника?

Колажът с оградените със скеле монументи на свободата и на Съветската войска обикаля обществените мрежи, като внушението е, че се готви премахването и на монумента на Шипка. Снимката беше споделена и от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, който по-късно изясни, че по този начин желал да илюстрира ориста на паметника.



Кадърът със скелето на Шипка е автентичен, , когато беше реставриран лъвът на северната фасада.



По-късно Костадин Костадинов разгласява друга фотография, изобразяваща ограда към паметника с обяснението, че първата била илюстративна, а втората - настояща - от петък, 5 януари.





Екип на Българска национална телевизия се качи на върха на 9 януари 2024 година и видя, че сега към паметника скеле няма, само че ограда има. Директорът на националния парк-музей " Шипка - Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов споделя, че тя е сложена през 2020 година , откакто три от каменните блокове от фасадата са рухнали на земята.



" Тези заграждения са по наставление според заповед на кмета на община Казанлък от 1 юли 2020 година, която гласи, че на пет метра разстояние от главните на паметника би трябвало да бъде сложена ограда, която да ограничи този периметър ", сподели доктор Чавдар Ангелов.

Снимки на Паметника на свободата, 9 януари 2024: Иван Янев



От 2020 година насам стотици са изкачили върха и знаят за съществуването на оградата, разяснява Ангелов и дефинира като нелепи спекулациите и препратките към Паметника на Съветската войска.

" Дори поради съществуването на оградата в известна степен беше изменен ритуалът за поднасяне на венци и цветя. Това е ясно и на всички публични посетители, които са ни посещавали през годините ", уточни още той.

За идния ремонт също се планува създаване на скеле, което още веднъж е разказано в документите от публичната поръчка:





Оградата също ще остане там, до момента в който не приключат ремонтните действия. Ремонтът на паметника обаче няма да попречва визитите на музея " Шипка-Бузлуджа ", който е навън.

Чия благосъстоятелност е Паметникът на свободата?

Паметникът е публично-държавна благосъстоятелност, като тук има един забавен миг - след измененията през 1989 година и влизането в действие на Закона за държавната благосъстоятелност паметникът не е въведен в кадастралната карта и не е било допустимо да се правят каквито и да е действия по ремонт, реституция или предпазване. Статутът му е , като сега с него може да се разпорежда само страната.

В случая с демонтажа на Паметника на Съветската войска в София, предишния август от обществена на частна държавна, с което преотдаде пълномощията си на Столична община, на чиято територия се намира монументът.

Заключение:

Твърденията, че с идния ремонт на Паметника на свободата на Шипка се възнамерява неговото унищожаване, са погрешни. Става въпрос за планувана реституция.

Демонтажите, планувани по плана, са за замяна на каменни блокове, порти и прозорци, както и за разчистване на буквите на фасадата и ремонт на парапетите и стълбището. В плана даже се предлага създаване на в допълнение пространство за гости.

Процесът няма да попречи на посетителите да се качат до върха и да видят паметника - въпреки и в положение на ремонт.

Оградата към Паметника е сложена през 2020 година, откакто три от каменните блокове от фасадата рухнаха на земята.



По тематиката работиха: Калина Попова, Иван Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР