Публичните коментари на Тръмп биха могли да опетнят групата от съдебни заседатели, казва специалният прокурор Джак Смит

...
Вашингтон — Специалният прокурор Джак Смит предупреди във вторник, че
Коментари Харесай

Вашингтон — Специалният прокурор Джак Смит предупреди във вторник, че „ежедневните“ коментари на бившия президент Доналд Тръмп рискуват да опетнят бъдещата група от съдебни заседатели във Вашингтон, окръг Колумбия. , по наказателното дело за предполагаемите му усилия да спре прехвърлянето на президентската власт след изборите през 2020 г.

Смит изрази загрижеността си относно публичните коментари на Тръмп, направени до голяма степен на уебсайта му за социални медии Truth Social, в декларация с федералния окръжен съд във Вашингтон, който беше част от преговори с адвокатите на бившия президент относно искането на Министерството на правосъдието за подаване на документ, който се отнася до чувствителни материали под печат.

Екипът на специалния адвокат поиска от окръжния съдия на САЩ Таня Чуткан, която председателства делото, да предаде нередактираното искане под печат и да подаде редактирано искане в публичния регистър за делото. Но защитният екип на Тръмп отхвърли искането, твърдейки отчасти, че правилата на съда им позволяват 14 дни, за да отговорят на всички искания.

Казаха на съда.

Те поискаха от съда да даде на Тръмп " разумен срок", за да прегледа досиетата на правителството и предложените запечатани доказателства.

Но специалният прокурор отхвърли искането на адвокатите на Тръмп и твърди, че тяхното предложение е „несъвместимо" със защитна заповед, издадена от Chutkan миналия месец и "ефективното правораздаване". Те твърдяха, че графикът, представен от екипа на защитата за съда да реши дали документи, които се отнасят до чувствителни материали, трябва да бъдат изброени в списъка по делото, е „неизпълним“. в този случай до спиране, което е особено неосъществимо предвид неотложните въпроси пред Съда - включително ежедневните извънсъдебни изявления на обвиняемия, които заплашват да навредят на съдебните заседатели в това дело, както е описано в предложението на правителството," Смит и федералните прокурори Моли Гастън и написа Томас Уиндом.

Адвокатите на Министерството на правосъдието са изразили загриженост относно коментарите на Тръмп в социалните медии и преди, по-специално в декларация от 4 август, която цитира публикация на Truth Social, в която бившият президент пише „Ако тръгнеш след мен , идвам след теб!" Тръмп направи изявлението, след като се призна за невинен по четири наказателни обвинения в случая на Смит, произтичащи от предполагаемите опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Екипът на специалния прокурор предупреди тогава, че ако Тръмп включи в публикуваните му подробности, получени по време на процеса на откриване, това може да има смразяващ ефект върху свидетелите или да повлияе негативно на „справедливото правораздаване“ в случая.

Чуткан предупреди адвокатите на Тръмп по време на изслушване миналия месец, че има ограничава това, което бившият президент може да каже и им напомни за условията на освобождаването му, докато чака процеса, които отчасти уведомяват подсъдимия, че е престъпление да се възпрепятства наказателно разследване или да се сплаши „свидетел, жертва, съдебен заседател, информатор или офицер на съда."

"Защитата на клиента ви трябва да се случи в тази съдебна зала, а не в интернет", каза съдията. Повече „подстрекателни“ изявления по делото биха увеличили нейната спешност при внасянето на делото в съда, за да защити групата от бъдещи съдебни заседатели, каза тя.

Чуткан миналата седмица каза, че процесът ще започне на 4 март 2024 г., един ден преди Супер вторник, когато повече от дузина щати ще проведат своите първични президентски избори.

Използването на социалните медии от Тръмп също беше подчертано в заповед за гаранция за съгласие, съгласувана от неговите адвокати и окръжния прокурор на окръг Фултън в отделно дело за рекет, заведено срещу бившия президент в щатския съд на Джорджия, включващо предполагаеми опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в този щат. Условията на споразумението отчасти забраняват на Тръмп да отправя заплахи към своите 18 съобвиняеми, свидетели или предполагаеми жертви в социалните медии. Той се призна за невинен по 13 обвинения, по които е обвинен в делото Джорджия.

Тръмп обаче продължи да атакува онлайн Смит и Чуткан, както и окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис. Във вторник Тръмп нарече специалния прокурор „луда“ и сподели връзка към статия в New York Post за Чуткан с коментар, поставящ под въпрос нейната справедливост.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР