Психолозите, включени в изследването, предполагат, че напрежението при вземане на

...
Психолозите, включени в изследването, предполагат, че напрежението при вземане на
Коментари Харесай

Внимание, Дами! Всички Масово Го Правим, Но От Него Се Дебелее!

Психолозите, включени в проучването, допускат, че напрежението при взимане на решения, което те са нарекли тиранията на избора, може да докара до ястие от стрес и даже до смяна в метода, по който тялото обработва храната.

Констатациите оспорват догатката, че по-високото място в работната подчиненост е по-здравословно и безвредно за организма, що се отнася за работната среда.

За проучването, което е направено по поръчка на университета в Аделаида, психолози, интервюирали 450 мъже и дами на междинна възраст, които са работили в разнообразни сфери на стопанската система, както и на разнообразни места в йерархичната стълбица – от най-ниското до най-високото.

Използвайки наложилия се в логиката на психиката модел работа-изискване-контрол-подкрепа, учените съумели да дефинират доколко всеки от участниците има надзор на дейностите и решенията, които взима, до момента в който е на работа.

Контролът по време на работния развой може да бъде два типа: умение-преценка, при който служащият е по-надолу в йерархията и въз основа на уменията си извършва дадената му работа.

Вторият тип е решение-одобрение, към който спада висшият управнически ешалон. При него решенията са съдбоносни за компанията, а от утвърждението на самия чиновник зависи целият работен развой.

Изследователите употребявали канара от 36 единици, съгласно която трябвало да дефинират доколко всеки един от участниците в проучването употребява един от двата типа надзор. Установено е, че хората, чиято работа се дефинира на правилото умение-преценка, натрупат в пъти по-малко непотребни килограми.

В другата прекаленост са хората, които са на управителни места в фирмите си. При тях се вижда увеличение на размера на талията с най-малко 0.28 см повече от естественото.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР