Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец

...
Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец
Коментари Харесай

Галъп: Близо 10% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Ако изборите за Народното събрание бяха при започване на месец май, ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% от гласовете, ПП-ДБ – 16,4%, Движение за права и свободи – 15,4%, „ Възраждане “ – 15,1%, Българска социалистическа партия – 8,4%, Има Такъв Народ – 4,7%.

Данните са от сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан “, изработен за Българска национална телевизия. Изследването обгръща 808 пълнолетни българи в представителна извадка и е извършен посредством изявление „ лице в лице “ с таблети сред 22 април и 2 май.

Към началото на месец май 39,4% от респондентите за декларирали, че сигурно ще гласоподават на 9 юни за Народното събрание. От тях 3,6% оповестяват, че ще гласоподават с „ Не поддържам никого “. За европейските избори декларативната интензивност е предстоящо по-ниска – 37,5% – само че занапред ще се разбере до каква степен гласуването на национални избори ще увлече и гласоподаване на европейските.

На този стадий проличава комфортна стартова позиция за листата към Ваня Григорова с 2,5%, „ Синя България “ са на този стадий с 1,5%, а Вътрешна македонска революционна организация с 1,1%. Данните разрешават на този стадий да бъдат видяни, без да се подреждат, обединения като „ Български напредък “, „ Левицата “, „ Величие “, „ Зелено придвижване “, обединения като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.



По отношение на изборите за Европейския парламент евентуалните дялове на подадените за партии, обединения и претенденти гласове, закономерно за сходна обстановка, наподобяват сходно с тези за Народно събрание, само че към този момент се открояват и някои специфики. ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, Движение за права и свободи – 14,9%, „ Възраждане “ – 14,7%, Българска социалистическа партия – 8,2%, Има Такъв Народ – 4,5%, „ Солидарна България “ – с 2,2%, „ Синя България “ – 1,4%, Вътрешна македонска революционна организация – 1,3% и други в битката за % към този миг.

Изследването е извършено за Българска национална телевизия сред 22 април и 2 май 2024 година измежду 808 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР