Психо-емоционалното състояние на хората, в чиито семейства има положителни случаи

...
Психо-емоционалното състояние на хората, в чиито семейства има положителни случаи
Коментари Харесай

Коронавирусът променя психиката ни

Психо-емоционалното положение на хората, в чиито фамилии има позитивни случаи на COVID-19 , неведнъж се травмира мощно поради случилото се. Това сподели за Радио „ Фокус ” - Пирин психологът и психотерапевт Бисера Борисова. Тя означи, че по време на изключителното състояние е давала безвъзмездни съвещания и доста хора са се свързали с нея. „ Надявам се, че съм била потребна, само че най-малко това, което получавах като противоположна връзка, демонстрира, че са удовлетворени. Сега също не преставам да съм до всички, тъй че в случай че някой има потребност – може да ме откри ”, сподели още тя.
Борисова уточни, че най-често хората, които са се обаждали, са имали потребност да споделят какво се случва в фамилии им.
„ Имаха потребност да приказват за тяхното психо-емоционално положение. Доста от тях бяха изплашени и не знаеха по какъв начин да се оправят. В един миг много действия бяха спрени, финансовото положение на хората също се утежни, което също е фактор за дисбаланс. Когато мисли по какъв начин да си купи насъщния и да си заплати сметките, човек се стресира. Отделно се тревожехме от заплахата от тази болест, изключително за хората в фамилията, които имат по-тежки съпътстващи болести. Целият този дистрес, т.е. високите равнища, се отразяват на душeвността и тъкмо това провокира напрежението вътре в личността, което или ще се прояви като експанзия или като меланхолия ”, уточни тя.
Психологът обърна внимание на това, че и в двата случая хората са имали потребност от помощ, тъй като в такава обстановка мъчно могат да се оправят сами. „ При такива случаи е значимо да търсим помощ от експерт, тъй като нещата могат да се задълбочат. Не желая никого да тревожа, само че апелирам за зоркост. Не забравяте, че не постоянно човек може самичък да осъзнае, че има някакъв проблем, само че пък околните, които го познават, могат да виждат тези неща, да бъдат положителни, да го поддържат и да потърсят експерт ”, разяснява тя.
Психиката на хората, преболедували Коронавирус – 19 , както и на техните фамилии, се трансформира след вируса, безапелационен е експертът.
„ Страхът, който изпитват несъмнено отключва положение, което утежнява душeвността. При едните хора приказваме за демонстрация на по-агресивно държание, а при други за затваряне в себе си ”, сподели още тя.
Психологът уточни, че всичко това зависи от самата персона, от характера и метода на живот.
„ Изобщо от историята на индивида, включително виталната среда. При всички положения пораждат проблеми на психологично равнище. Не забравяйте, че при всяко едно заболяване всичко първо стартира от душeвността. Всичко стартира оттова, а по-късно доближава до тялото. Между другото при този вирус се следи и това, че визира душeвността. Има сигнали, които са подадени за това. Не ни чакат лесни дни, по тази причина е значимо да сме положителни и да се поддържаме в обществото. Това е доста значимо, с цел да се премине през каквато и да е било спешна обстановка ”, разяснява тя.
Борисова моли да не се прибягвам до самолечение при такива обстановки, изключително с лекарства.
„ Нека хората търсят консултация със експерт, който да реши дали е належащо да се изписват хапчета или е нужна друга терапия. По принцип аз съм на мнение, че медикаментите, които се изписват от психиатри, няма да решат казуса. Смятам, че доста по-добре е такива хора да приказват със експерти, тъй като при такива обстановки е належащо да се споделя. Това е по-доброто лекарство ”, съобщи психологът и психотерапевт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР