Психиатрията в Ловеч се оказва по-злокобна и от къща на

...
Психиатрията в Ловеч се оказва по-злокобна и от къща на
Коментари Харесай

Първо в SafeNews: Психиатрията в Ловеч по-злокобна и от къща на ужасите

Психиатрията в Ловеч се оказва по-злокобна и от къща на ужасите. Това излиза наяве от вцепеняващ отчет на Националния предпазен механизъм към Обмудсмана.

Здравното заведение стана печално известно след пожар, при който изгоря виж човек, тъй като е бил вързан. Инцидентът стана на 2 октомври, малко след 19:30 часа. Тогава пламна пожар в изолатора на третия етаж в мъжкото поделение. При случая умря 25-годишен пациент.

Данните от отчета демонстрират, че в началото ръководството на болничното заведение не е допускало проверяващите.

 отчет отчет на Национален природонаучен музей

 

Според написано излиза наяве, че пациентът е бутнал лекарка. Това станало на 2 октомври към 10ч. сутринта.

Лекарката решила, че младежът би трябвало да бъде вързан (имобилизиран) и това траяло цели девет часа. Младежът бил изпратен и заключен в така наречен “мека стая ”.

От изводите на инспекцията излиза наяве, че пациентът е бил в изолатор девет часа и вързан за четирите си крайника шест часа.

Друга скандална констатация демонстрира, че трайна процедура е през нощта да бъдат викани частни гардове, с цел да бъдат завързани пациентите.

При инспекцията екипът на омбудсмана открива редица случаи, при които на пациентите са назначени няколко следващи изолации и няколко имобилизации в един и същи ден или в следващи дни.

“Особено фрапантен е казусът на пациент с диагноза „ съдова деменция “, който от 30.09 до 02.10 е изолиран общо 5 пъти по 6 часа и е бил имобилизиран два пъти за по два часа ”, написа в отчета.

Наказателна акция против пациенти

Пациентите постоянно претърпяват изолацията като наказване, заради мъчителни и некомфортни за тялото практики като връзване, само че и заради възприятието на оскърбление
от невъзможността да употребяват сами тоалетна, да се придвижат в пространството, да употребяват телесната си експресия, да заемат комфортна поза за сън. Меката стая разрешава пациентите да вършат всичко това без опасности и без усложнения за обгрижващия ги личен състав, написа в разбора.

Проверката открила, че при положение с изгорелия жив юноша вместо меката стая да бъде употребена като щадящо и безвредно място за изолираност, тя е употребена като „ наказателна стая “

 отчет отчет на Национален природонаучен музей

При извършените изявленията уединено с пациенти, контактували с умрялото момче, няма данни за нападателно държание от негова страна към тях, както и за прояви на автоагресия. Всички пациенти споделили, че са се разбирали добре с младежа, той непрекъснато ги е черпил с цигари и кафе.

 отчет отчет на Национален природонаучен музей
Изгорял жив без никой да разбере

Според данните на проверяващите, а и съгласно разпоредба. пациент, във връзка с който се ползва мярка за краткотрайно физическо ограничение се следи непрестанно от избраните от лекаря медицински сестри, които се сменят на всеки час. Видно от случая на 2 октомври не е имало непрестанно наблюдаване на пациента по време на имобилизацията, което е директно нарушаване на Наредбата.

Няколко пациенти декларират, че са разбрали първи за пожара. Те споделили, че са чули алармата на димния детектор и са видели пушек. Един от тях споделил, по какъв начин завързаният вика и се е опитал да отвори вратата на меката стая, само че е било заключено, след което незабавно е споделил на санитаря. По това време мъжът към момента е бил закрепен в стаята, където се е разразил пожарът.

Работещите в болничното заведение признали, че алармата на димния детектор не се чува отвън меката стая, тъй като звукът е доста слаб. Въпреки това при
разговорите с пациентите, които са били наоколо до пожара, те споделили, че алармата се е чувала мощно

 отчет отчет на Национален природонаучен музей
Хиляди за може би негодно съоръжение

Видно от Договора за социална поръчка, оборудването на една стая е било на междинна стойност 17 700 лева Не е ясно за какво в техническата спецификация не е заложено камера за видеонаблюдение, от която да може да се съхраняват записи и която да възпроизвежда тон. Също по този начин не е ясно за какво детекторите за пушек са сложени единствено в меките стаи и за какво няма построена система за звукова, написа в отчета.

 отчет

Държавните психиатрични лечебни заведения не са места за наказване, а лечебни заведения за интензивно лекуване на пациенти, които страдат от психологични болести, написа в отчета.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР