Прозорците, стъклените фасади и оранжериите скоро ще се превърнат във

...
Коментари Харесай

Прозорци правят електричество като слънчеви панели


Прозорците, стъклените фасади и оранжериите скоро ще се трансфорат във фотоволтаични централи (снимка: CC0 Public Domain)

Възможно е скоро да навлезем в един напълно нов свят на транспарантни слънчеви панели, които събират сила, до момента в който всичко през тях се вижда. Това може да са нашите прозорци, стъклени фасади и даже екраните на нашите портативни електронни устройства.

Соларните кафези с фоточувствителни багрила отварят огромен брой нови благоприятни условия във всички промишлености. Учените учат технологията от десетилетия, защото този тип слънчеви кафези са много елементарни, лесни за произвеждане и са нискотоксични.

Тяхното главно преимущество е, че трансформират „ дефекта в резултат “. Прозорците, които обичайно са едва място на постройките и се смятат за енергийна „ дупка “, се трансформират в дейна, потребна съставния елемент от сградната обвивка. Вместо да водят до загуби на сила, те могат да обезпечат добиви на електричество.

Как работят панелите с фоточувствителни багрила? Боята улавя фотони от входяща светлина (слънчева светлина и околна изкуствена светлина) и употребява тяхната сила, с цел да възбуди електрони, като се държи сходно на хлорофила при фотосинтезата, съгласно уеб страницата на GCell, който дава по-задълбочено пояснение и анимация.

Последните открития в региона на фоточувствителните багрила са дело на екип от учени от Федералната политехническа школа в Лозана в Швейцария. Техните особено проектирани молекули фотосенсибилизиращото багрило могат да събират светлина от целия набор на забележимата светлина.
още по темата
Учените разгласиха новото си изследване в списание Nature този месец и провокираха вниманието на цялата ВЕИ общественост по света. Така е, тъй като всекидневно фоточувствителните багрила имат „ желания “ единствено към дадена част от спектъра.

Прозрачните слънчеви плоскости към този момент се употребяват и са налице първите комерсиални приложения. Конгресният център SwissTech да вземем за пример е конфигурирал слънчеви прозорци с фоточувствителни багрила.

Засега тези фотоволтаици са по-слабо производителни от обичайните слънчеви кафези, само че те имат своите прерогативи, което ги прави скъпи. „ Нашите открития проправят пътя към … обещаващи нови приложения като зареждане и подмяна на батериите за електронни устройства с ниска мощ, при което може да се употребява единствено околна светлина като източник на сила “, пишат създателите на проучването.

Панелите с фоточувствителни багрила са гъвкави и относително налични. Разработчиците се надяват, че ще бъдат задоволително рентабилни и ще работят задоволително добре, с цел да се конкурират с „ обичайното “ произвеждане на възобновимо електричество. Това значи, че прозорците на домовете ни могат да обезпечават сила, огромните стъклени фасади на здания могат да създават ток, даже оранжериите могат да се окажат участник в електроенергийната система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР