Прояви като Луковмарш са несъвместими с ценностите и обичаите на

...
Прояви като Луковмарш са несъвместими с ценностите и обичаите на
Коментари Харесай

Вредят на страната. Външно министерство и десетки организации са против провеждането на Луковмарш

Прояви като Луковмарш са " несъвместими с полезностите и обичаите на българското общество, основават разцепление, провокират непоносимост и вредят на страната ни ". Това се споделя в на Министерството на външните работи на България, оповестена късно във вторник.

В него от министерството показаха, че са изрично срещу провеждането на шествието и приканиха за ограничения, тъй че то да не се организира през 2023 година В сряда от посолството на Съединени американски щати в България приветстваха позицията на ведомството и осъдиха " омразата, която маршът съставлява ". Със свои позиции срещу Луковмарш по-рано излязоха и от Българска социалистическа партия , " Продължаваме промяната " и " Демократична България " .

Тази година Луковмарш е разгласен за 25 февруари. Организира го националистическата организация Български народен съюз, като проявата уважава паметта на ген. Христо Луков (1887-1943). Луков е считан за воин от Първата международна война, който по-късно поддържа съюза на България с нацистка Германия и управлява пронацистка организация. През 1943 година генералът е погубен от комунистическа бойна група.

През последните години проявата в негова памет доби известност като церемониал на пронацистки организации и притегля крайнодесни деятели от.

В позицията на българското външно министерство от вторник се показва, че улиците на София не би трябвало да се трансформират в " сцена за изява на интернационалния екстремизъм ".

" Министерството на външните работи приканва за предприемане на всички нужни дейности, в границите на законоустановения ред, за попречване на провеждането на така наречен " Луков марш " и през 2023 година ", се споделя в известието.

Миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова провеждането на Луковмарш, само че чак откакто шествието към този момент беше минало по централния бул. " Витоша " в София и траяло до дома на Луков. През 2021 година парадът за първи път беше неразрешен, въпреки и - когато участниците към този момент се бяха събрали.
Позицията на Съединени американски щати
В сряда от посолството на Съединени американски щати в България приветстваха позицията на българското външно министерство. В обява във Facebook оттова написаха, че застават паралелно до българското Министерство на външните работи и се опълчват на провеждането на Луковмарш.

" Ние се причисляваме към нашите съдружници и сътрудници от дипломатическата общественост, политическите партии и гражданското общество в осъждането на ожесточението и омразата, които маршът съставлява. Всички би трябвало да се обединим, с цел да противостоим на речта на омразата във всякаква форма, на антисемитизма, дискриминирането и апелите към принуждение ", написаха от посолството.
Декларация на неправителствени организации
По-рано в понеделник от Организацията на евреите в България " Шалом " и представители на над 10 неправителствени организации оповестиха, че приготвят декларацията с искане за възбраната на Луковмарш. Тя следва да бъде подписана в четвъртък и връчена на няколко държавни институции.

" Вече 20 години езикът на омразата има свое лице и гордо марширува по улиците на София ", се споделя в декларацията.

В нея се показва, че макар че мотив за " Луковмарш " да е отбелязването на паметта на български военачалник, същинската цел на шествието е " да извади от забравата на историята " концепциите на неонацизма и да ги наложи " като законна страна на публичния спор ".
Политическите реакции
Преди това първи с публична позиция във връзка възможното осъществяване на Луковмарш и през 2023 година излязоха от Българска социалистическа партия . На 5 февруари Изпълнителното бюро на партията одобри, в която се разгласи срещу шествието.

" Не е обикновено в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е обикновено година след година хората с разнообразни политически убеждения и визии дружно да стачкуват против провеждането на тази демонстрация, само че гласът им в никакъв случай да не бъде чуван. Не е обикновено една страна да толерира този церемониал на екстремизма, ксенофобията и неонацизма ", се споделя в декларацията на Българска социалистическа партия.

Три дни по-късно " Продължаваме промяната " и " Демократична България " също разгласиха взаимна, в която се опълчиха на проектите за Луковмарш и приканиха кмета на София Йорданка Фандъкова да не разреши провеждането на шествието. Партиите дефинираха проявата като профашистка.

" Осъждаме всеки опит за осъществяване на събития, застрашаващи обществения мир, достолепието на българските жители и общочовешките полезности ", написаха от Политическа партия и Демократична България.

" Демократичното настояще и бъдеще на България изключва сходни прояви на ксенофобия и език на омразата ", се споделя още в позицията им.
Главният прокурор
В началото на февруари основният прокурор Иван Гешев заяви, че е е разискал казуса с Луковмарш с представители на еврейската общественост в Съединени американски щати. В известие на прокуратурата беше посочено, че Гешев е удостоверил уговорката на българското държавно обвиняване да не позволява антидемократични и антисемитски прояви в България като Луковмарш.

Луковмарш се организира от 2003 година до 2013 година без опозиция от страна на управляващите и среща митинги, отправяни само от неправителствени организации. От 2014 година той се организира макар частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи.

През 2022 година Върховната административна прокуратура сезира Столичната община и Министерство на вътрешните работи поради плануваното тогава шествие и изиска те да подхващат съответните ограничения за опазването на публичния ред по време на проявата. Тогава кметът на града Йорданка Фандъкова подреди парада да бъде преустановен,но заповедта ѝ пристигна едвам откакто шествието беше завършило.

През 2020 година поради възбрана от Столична община. Тя обаче беше обжалвана и съдът я анулира.

Впоследствие прокуратурата изиска заличаването на Българския народен съюз " Еделвайс ", който беше уредникът на Луковмарш. Искането беше направено с аргумента за образуване на противоконституционни прояви и за втълпяване на език на омразата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР