Провокирането на политическа нестабилност на Запад е един от топ

...
Провокирането на политическа нестабилност на Запад е един от топ
Коментари Харесай

Форин Полиси: Цените на газа в Европа може да отслабят подкрепата на Словакия и Чехия за Украйна

Провокирането на политическа неустойчивост на Запад е един от топ ползите на Кремъл. Американски отчети настояват, че Москва е вложила 300 милиона $ от 2014 година насам в старания за предизвикването на такава неустойчивост. Наред с акциите за дезинформация и намесата в изборите Путин в този момент има нова тактичност за посяване на политически различия: енергийна война.

Това се споделя в коментар на Тим Гослинг от " Форин Полиси ".

Като средство за предизвикателство на политически ужас, енергийната война работи. Тя спомогна за стремглавия скок на инфлацията в цяла Европа. Правителствата се борят да обезпечат различни доставки, и се приготвят за най-лошия сюжет - Русия да врътне изцяло газовите кранчета през зимния отоплителен сезон.

Централна и Източна Европа са най-уязвимите райони на Европа за тактиката на Путин заради по-ниското им икономическо развиване и високата им взаимозависимост от съветската сила. Миналата година съветският газ представляваше 55% от общото ползване на газ в Чехия, 68% от общото ползване в Словакия, и 79% от потреблението на газ в България.

Десетки хиляди хора извършиха емблематичния Вацлавски площад в Прага на 28 септември, с цел да изискат държавното управление да подкрепи хората на фона на енергийна рецесия, която накара сметките на семействата да скочат до небесата. Страховете на елементарните хора се употребяват от екстремистки маргинални политически сили, които приканиха Чехия да спре поддръжката си за Украйна и да се върне на масата за договаряния с Русия за доставки на газ.

Висши чешки чиновници, като ръководителя на Народното събрание Маркета Пекарова Адамова, която прикани хората с високи сметки за отопление да понижат градусите на парното и да си сложат пуловер тази зима, предизвестяват, че съветският президент Владимир Путин употребява въздействието си върху енергийните доставки на Европа, с цел да сътвори суматоха и тества решимостта на популацията.

Протестите са знак, че в Централна Европа тактиката на Кремъл работи.

Москва води енергийна война против Европа от месеци, сякаш в отговор на санкционния режим на Запада. Путин дори се закани, че може да спре всички доставки, с цел да остави Европа да „ замръзне “ през зимата. „ Няма да доставим нищо, в случай че това опонира на нашите ползи “, сподели той.

Чешката република и Словакия са на предната линия на енергийната война и рискът от вътрешнополитическа неустойчивост нараства, защото цените и страховете от дефицит по време на зимата нарастват. Въпреки че към този момент остават твърди в поддръжката си към Украйна, съществува риск тя да бъде отслабена.

В устрема си да зависят по-малко от Русия, тези страни се пробваха да диверсифицират своите снабдители на газ. Чехите неотдавна закупиха нова платформа за полутечен природен газ в Нидерландия и се надяват, че горивото от Норвегия и Белгия ще помогне да се компенсира дефицитът от Изтока. Словакия също разшири мрежата си от снабдители и откакто построи нова връзка с Полша, би трябвало да може да получава газ, който би трябвало да стартира да идва през нова полска връзка до Норвегия.

Прозападното държавно управление на България към този момент стана жертва на тези вътрешни терзания, което докара до избор на съмнение, който в профил премиера Кирил Петков от поста – оставяйки вратата отворена за нелиберални, проруски партии, които евентуално да запълнят вакуума.

Използвайки лостовете си за въздействие върху доставките на газ за страната, Русия отряза изцяло България през април. В сходство с проекта на Кремъл в този момент наподобява София се връща под въздействието на съветския газов колос „ Газпром “.

Подобна неустойчивост в този момент заплашва държавните управления на Чехия и Словакия, защото антисистемните, проруски партии се стремят да се възползват от гласоподавателите, у които съзнателно се насаждат страхове, че може да останат на студено през зимата.

Управляващата коалиция в Словакия се разпадна при започване на септември след месеци на яростни вътрешни битки, провокирани от спор по отношение на скица за държавна поддръжка за семействата. Така държавното управление в страната продължава да наподобява уязвимо, лишено от болшинство в Народното събрание, и се счита, че скоро ще падне.

Нелибералните сили вършат всичко допустимо да вдигнат залозите в Братислава. Бившият словашки министър-председател Роберт Фицо, мощен популист, който доминираше словашката политика, до момента в който загуби властта преди две години след убийството на публицист, и който беше упрекнат в ръководство на проведена незаконна група, пусна петиция, призоваваща за предварителни избори. Документът даже стигна до Конституционния съд на страната. Заплахата, която Фицо съставлява за демокрацията в Словакия и прозападните позиции на страната, е осезаема. Той бе отпред на митинги против имунизациите по време на пандемията, и точно той изиска завършек на поддръжката на Братислава за Украйна, като съпостави разполагането на войски на НАТО в страната с нейната окупация по време на Втората международна война.

„ Последиците от войната в Украйна и енергийната и инфлационната рецесия оказват помощ за отслабването на демократичния блок “, сподели Григорий Месезников от основания в Братислава Институт за публични въпроси пред „ Форин полиси “. „ И това предизвиква Фико да се опита да провокира избори. “

В Чешката република петпартийното съдружно държавно управление също стартира да усеща недоволството на уязвимите демографски групи от обществото, които се притесняват, че могат да останат на студено тази зима. Протест против чешкия министър председател Петр Фиала събра над 70 хиляди души в Прага на 3 септември, с цел да изразят недоволството си против бавния отговор на неговото дясноцентристко държавно управление на енергийната рецесия.

Данните сочат, че процентът на чехите, живеещи под прага на бедността, се повишава фрапантно, като впечатляващите цени на силата спомагат за повишение на инфлацията до над 17 % през август. В композиция с държавна помощ за 350 000 украински бежанци и необятно публикувана дезинформация, Ленка Бустикова, доцент в Оксфордския университет и анализатор към Центъра за разбор на европейската политика, предизвестява, че тези условия са „ основали идеална почва за отглеждане на политиката на възмущение “, се споделя още в разбора. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР