Проверки са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от

...
Проверки са установили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от
Коментари Харесай

Незаконни отклонения източвали "Студена", твърди областният управител

Проверки са открили непозволено отклонение на големи водни количества от водосборния регион на язовир " Студена ", заяви през днешния ден регионалният шеф на Перник Ирена Соколова по време на публичен експертен съвет, съобщи пресцентъра на регионалната администрация.

Констатациите са от 10 дневни обходи. " Преди три дни видях бентовете за отклонение на цялата вода от един от главните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция, сподели Соколова.

При премахването на бентовете още на идващия ден - 28 ноември се открива нарастване на дебита към язовира с 418 литра в секунда, при единствено 44 литра в секунда ден по-рано, разгласи тя. Соколова добави, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

Областният шеф на Перник заяви, че с неин автограф не може да се източи или изпълни язовир " Студена ". На публичния експертен съвет инженер Атанас Русев заяви, че е квалифициран сложен проект, при осъществяването на който след по-малко от месец във водосбора на язовира ще постъпват количества вода, които надвишават ежедневното ползване.

Преди днешното съвещание на съвета регионалния шеф на Перник беше посрещната от протестиращи перничани, които желаеха оставката на Ирена Соколова. Хората на митинга упорстваха за наказване за всички виновни лица, довели града до водната рецесия.

Причината е режимът на водата, въведен в Перник на 18 декември. Като причина беше посочена сушата, само че се оказа, че факторите са няколко, измежду които и неприятно ръководство на ресурсите и инфраструктурата.

За момента единственият осъден е ръководителят на " ВиК-Перник " Иван Витанов, който е краткотрайно отхвърлен, а формалното му освобождение би трябвало да стане факт на 9 декември, когато е планувано Общото заседание на сдружението.

В изявление за " Офнюз " през днешния ден някогашният министър на екологията в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2010 г.) Нона Караджова сподели, че виновност носи също Министерството на околната среда и водите, което утвърждава годишни и ежемесечни графици за прилагане на водата в язовирите и не е наредило прекъсване на подаването на питейна вода към предприятията " Стомана индъстри " и " Топлофикация-Перник ". Виновни можело да се търсят и в Министерството на районното развиване (МРРБ), което е принципал на " ВиК-Перник ".

Протестиращите през днешния ден пред регионалната администрация оповестиха, че готвят по-сериозен митинг тази вечер, съобщи Би Ти Ви. Официална информация, по какъв начин ще протече събитието няма, само че съгласно локални медии, проектът е да бъде блокиран пътен възел " Даскалово ". Така ще бъде затворен пътя към Кюстендил и Кулата.

Междувременно новият кмет на Перник Станислав Владимиров разгласи, че равнището на язовир " Студена " сега е 4 462 000 куб./м. " Нивото на водата е намаляло с 20 000 кубика за денонощието. Притокът ни е 152 л./с, а оттокът ни е 350 л./с ", добави Владимиров, представен от " Фокус ".

По думите му водният режим в Перник дава резултати. " Вчера нямахме никакво понижаване на размера. Онзи ден имахме доста малко с 2 000 кубика. Днес е с малко повече. Надявам се с дъждовете през нощта отново да тръгне противоположният развой ", сподели той.

Кметът на Перник означи, че за момента не може да се каже дали водният режим ще завърши преди март месец. " Това зависи от природата. Разчетите демонстрират до април да имаме положително водоподаване в границите на воден режим ", сподели още Владимиров.

Данни на Министерство на регионалното развитие сочат, че 315 хиляди души в страната са на воден режим. Нарушено водоснабдяване има в 17 области, 40 общини, 12 града, 160 села.

Сред по-големите градове, наранени от водния режим, са Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР