Проверката на МВР и регионалното министерство на всички пешеходни пътеки

...
Проверката на МВР и регионалното министерство на всички пешеходни пътеки
Коментари Харесай

Проверката на пешеходните пътеки откри фрапиращи пропуски, 2/3 не отговарят на закона

Проверката на Министерство на вътрешните работи и районното министерство на всички пешеходни пътеки в страната, разпоредена от прокуратурата, откри фрапиращи пропуски и отчайващи дефицити. Това се разбра от думите на основния прокурор Сотир Цацаров на брифинг, отдаден на резултатите от инспекцията. На конференцията участваха и министрите на вътрешните работи и на районното развиване и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков.

След инспекцията е формиран и " неприличен лист " на областите със систематични нарушавания. В него влизат Хасково, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора и Варна.

Цацаров, Радев и Нанков бяха единомислещи, че не би трябвало да става размиване на отговорност сред институциите като вътрешният министър означи, че кметовете са също виновни. Те обаче не участвали на брифинга, тъй като не са институция.

Тримата показаха и периоди -

до 30 юни двете министерства би трябвало да показват оферти за законови промени ,

защото имало пропуски в нормативната уредба. Пак до края на юни Министерство на вътрешните работи би трябвало да разпореди/изпрати сигнални писма до кметовете с инструкции да приведат пешеходните пътеки в сходство със закона. След това да се направи още веднъж инспекция, само че не в цялата страна, а на местата с установени най-големи нарушавания и фрапиращи случаи. Ако кметовете не " поправят " пътеките ще бъдат глобявани от 2 до 7 хиляди лева, изясни още Цацаров.

Регионалният министър Николай Нанков сподели, че 80% от пешеходните пътеки по републиканските пътища не дават отговор на условията на закона. Общият им брой е 3571, от които 205 са в обитаеми места и 3226 - отвън тях.

Най-честото нарушаване е

изчезнал надпис " погледни " на пътеките ,

условието за който е въведено през 2012 година Такъв липсва в 80% от случаите. Пак при толкоз пътеки е сбъркана ширината на пътеките, която не е съобразена с типа на пътното платно. В 65% от случите маркировката на самите пътеки е износена или изцяло заличена. Цветът на пешеходните пътеки не дава отговор на условията на закона, а е цветна в 12 %, а в 7 % от случаите няма 250 метра сред обособените пешеходни пътеки.

Вътрешният министър показа статистика с цифри за броя нарушавания по градове, а в резюме съобщи, че 2/3 от пътеките не дават отговор на законовите условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР