Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна

...
Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна
Коментари Харесай

Проверка установи разрушени дюни на плаж Камчия-север

Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна сподели, че на неохраняемия плаж Камчия-север има разрушени дюни. Проверката е почнала след подаден сигнал на природозащитници, по случая е сезирана и прокуратурата, защото плажът няма концесионер.

Засегнатата повърхност е към декар и 700, утъпкана е растителността в региона, а следи от автомобилни гуми има по целия сектор.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Ако се откри нарушаване, и по образеца, който имахме на къмпинг " Смокиня ", прокуратурата, надлежно след направената инспекция, ще реши дали това съставлява състав на закононарушение съгласно Наказателен кодекс, където за такива закононарушения има затвор до три години и санкция до 10 000 лв..
Ако нарушителите бъдат откри, те могат да бъдат санкционирани и по Закона за предпазените територии.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Информирани са и дирекцията по кадастър, с цел да се види тези дюни дали са нанесени в профилираната кадастрална карта според условията.
По първична информация част от плажната линия попада под закрилата на закона.
Миглена Иванова, основен специалист, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: Частично тази наранена територия попада в предпазена зона за запазване на дивите птици Галата.
Седемдневен е срокът за инспекция в кадастъра, след което прокуратурата ще реши какви ограничения да предприеме. Министър Ангелкова съобщи, че инициираните промени в закона за Черноморското крайбрежие са свързани с опазването на дюните и неохраняемите плажове и подсети, че те са под отбрана и по в този момент настоящото законодателство.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Строителството върху дюните е безусловно неразрешено според член 17 от настоящия закон за Черноморското крайбрежие, безусловно неразрешено.
Министър Ангелкова разяснява и регулацията на къмпингуването, като акцентира, че в понеделник следва среща на всички заинтригувани страни, които да обсъдят препоръчаните промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР