Проверка на Фрог показва, че в европейските държави, идентичните структури

...
Проверка на Фрог показва, че в европейските държави, идентичните структури
Коментари Харесай

Бюрото за защита на Каскета - от филиал на „Женския пазар“ през структура на мафията до преторианска гвардия

Проверка на Фрог демонстрира, че в европейските страни, идентичните структури се намират под шапката или на министерство на правораздаването, или на Министерство на вътрешните работи. В това отношение България е казус, зад който прозира желанието към държавното обвиняване да работи паравоенно формирование с чисто полицейски функционалности. По тази причина юристите са безапелационни, че посредством Бюрото се размива разделянето сред правосъдната и изпълнителната власт.

Бюрото беше основано през 2004 година, с цел да охранява очевидците, дръзнали да се опълчат против огромни бандити т. е очевидци по каузи против проведената престъпност и корупцията. Към този миг то вирееше „ под шапката “ на правосъдното министерство. Комисия, формирана от представители на разнообразни ведомства взема решение кой заслужава да получи статут на „ предпазено лице “.

Малко знае се, че по време на митингите против кабинета „ Орешарски “ тихомълком се промени закона, тъй че Бюрото мина на директно послушание на основния прокурор – тогава Сотир Цацаров. Именно тогава чиновниците му се снабдиха и с полицейски пълномощия – наложително довеждане, задържане и т. н. Оказва се, че те могат да участват на неотложни следствени дейности. А главното предписание е да се подчиняват единствено на един – основния прокурор.

През 2020 година Бюрото претърпя внезапна трансформация, като се ангажира с защита на „ застрашени “ прокурори. Решението кой магистрат е под заплаха и кой не се взема решение еднолично от Главния, именуван още от някои медии Каскета.

Макар че от самото начало на своето битие Бюрото „ стои “ обгърнато в свещенодействие, някои случки извадиха на показ „ кирливите му ризи “ и сложиха на дневен ред въпроса: Служи ли то на мафията?! Възможно ли е хората, които непрекъснато бдят над очевидците против проведената престъпност, да слагат живота им на карта?

Най-ужасяващото е, че няколко души бяха разстреляни, до момента в който „ обитаваха “ в програмата за отбрана на очевидци. Подобен неуспех е чужд за тези структурите само че света. Куриозен се оказа и казусът с Пламен Лаков – главен очевидец по делото „ Килърите “. Мъжът непринудено се отхвърли от отбрана, откакто стана ясно, че чиновниците, ангажирани с неговата сигурност са го унижавали, обиждали и мачкали душевен.

Оказа се, че работещите по тази стратегия са непригодни да си правят работата. Страховита се оказа и информацията, че богати хора са се възползвали от Бюрото, с цел да може „ гратис “ /бел. ред. на гърба на държавата/ да поддържат стандарта си на живот. Много от тях бяха вписани официално като „ очевидци “, без да се вземе поради, че показанията им не правят никаква работа за уличаването на един или различен престъпник. Служители на въпросната конструкция, вместо да бдят за живота на „ клиентите си “, по през целия ден пишеха доноси против тях с концепцията да ги злепоставят и да им лазят по нервите. Казват, че за дълъг интервал от време Бюрото за отбрана се е трансформирало на филиал на „ Женския пазар “.

„ Израстването “ на Бюрото за отбрана на очевидците до преторианска армия на Гешев се случи предходната година. Тогава Главният реши да се възползва от услугите на бранителите напълно в своя изгода. Близо 50 държавни гарда от НСО се трансферираха на работа при него, като поощрението им бе, че ще взимат по-големи заплати, както и че ще им бъде подсигурен по-стабилен “ „ тил “ в лицето на Каскета. Оказа се, че в структурата е приютен и един от осъдените за полицейския побой зад колоните на Министерски съвет.

Служителите на едно от звената на Бюрото, ангажирано с арестите, влезе трагично в президентството, с което ненадейно и за самия Гешев, сложи началото на огромните митинги. По искане на Народно събрание от прокуратурата регистрират: „ За първото шестмесечие на 2021 година " Гешев си е назначил към 150 души, огромна част, от които не вършат друго с изключение на да го охраняват непрекъснато на три смени ", сподели шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков и добави, че за предходната година основният прокурор не е отчел нито едно лице, включено в програмата за отбрана на очевидци.

Открийте разликите:

От близо 45 години Съединени американски щати обезпечава отбрана на очевидците против мафията. Хвалят се, че до този миг нямат нито един погубен очевидец, както и че това се е оказало най-силното им оръжие против проведената престъпност. Джоузеф Понеса от Маршалската работа споделя за очевидците: Те ни оферират свидетелските си показания, ние - отбрана и сигурност. Критериите, по които се дефинира дали едно лице се нуждае от отбрана, са няколко. Значение на делото, по които се дават свидетелските показания. Какво отражение ще даде неоправдателната присъда, реализирана благодарение на очевидеца, върху проведената незаконна група - дали тя ще спре активността си, дали ще бъде разрушена или няма да има отражение. Вземаме поради също смисъла и уникалността на съответните показания, на доказателствата, които очевидецът обезпечава - преценяме дали има различен метод за приемане на същата информация примерно с материални или други доказателства, добавя той.

Американският чиновник не си разрешава да конкретизира какъв брой пари са похарчили за даден човек. Само обобщава: С годините ни бяха отпускани от ден на ден средства за създаване на убежища, бронирани коли и други. Бюджетът ни за предходната година бе 32 млн. $. Но би трябвало да се има поради, че тези пари са за 17 000 очевидци, включвани от 33 година насам. В Америка огромна част от средствата се харчат за покриване на медицинските разходи на очевидците, тъй като нямаме национално здравно обезпечаване. Харчим пари и с цел да оказваме помощ на очевидците да се изправят сами на крайници, да си намерят работа. Това може да стане и за 1 година, само че може да отнеме и доста повече време.. Ако очевидецът е бил член на мафията, нормално единственото, което може да прави, е да краде.

Втората най-голяма стратегия за предпазени очевидци в света е тази в Италия. Създадена е през 90-те години на предишния век. Годишният бюджет на Бюрото е 100 млн. евро. Повечето от хората в програмата са били очевидци по каузи против сицилианската мафия, неаполитанската Камoра и калабрийската Ндрангета. Служителите също се хвалят, че нямат нито един погубен „ клиент”.

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР