Проверете боновите си книжки от масовата приватизация По повод бъдещите

...
Проверете боновите си книжки от масовата приватизация По повод бъдещите
Коментари Харесай

Бизнесът против новата концепция за акциите

Проверете боновите си книжки от всеобщата приватизация
По мотив бъдещите дейности с акциите от всеобщата приватизация бизнесът остро реагира против „ Концепцията за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от Централен депозитар АД " (ЦД), оповестена от Министерство на финансите за публично разискване. В тази връзка от Българска стопанска камара (БСК) изпратиха писмо до министъра на финансите, подписано от ръководителя на УС на БСК Радосвет Радев. В него се упорства концепцията да бъде напълно модифицирана, съгласувана в Съвета за развиване на финансовия пазар едвам след което да бъде показана още веднъж за публично разискване. Ето част от писмото на БСК:

Уважаеми господин Министър на финансите,

За страдание показаната Концепция освен че няма да докара до възстановяване активността на ЦД, а ще сътвори извънредно рискови и противоконституционни практики за наложително лишаване на благосъстоятелност от български жители. Изразяваме паниката си от това, че сходни ограничения и дейности съставляват неприемлива социална неправда към всички български жители, придобили скъпи бумаги от процеса на всеобщата приватизация в България.

Предлагаме на Вашето внимание следните бележки и оферти на БСК по законопроекта:

1. Споделяме причините на създателите на Концепцията, че „ …част от притежателите на тези сметки, които са показали интерес към книжата, не са подхванали дейности по ръководството им, защото обвързваните с това разноски (за прекачване по подсметка на капиталов медиатор, в това число при унаследяване, както и за предпазване и продажба) в множеството случаи са по-високи от цената на самите скъпи бумаги “. За страдание досега ЦД нито е подхванал, нито в показаната Концепция предлага ефикасни ограничения за разрешаване на казуса. Не е осъществена и не се оферират съответни ограничения за обвързване на регистрите на ЦД с ЕСГРАОН и услугите на Национална агенция за приходите, за които се употребява безвъзмезден личен идентификационен код (ПИК).

2. При констатация, че „ …Публичните сдружения от всеобщата приватизация, по предоставените данни от ЦДАД, са 91 от общо 265, н обществените сдружения от всеобщата приватизация са 545 от общо 942. Тази информация следва да се актуализира и синхронизира сред регистрите на ЦДАД и КФН “. Авторите на Концепцията не плануват и не оферират ограничения за обвързване регистрите на ЦД с тези на Търговския указател.

3. Не одобряваме, че осъществяването на плануваните ограничения за превъзмогване на посочените проблеми би трябвало да се трансферират на страната.

4. Считаме, че провеждането на „ дейна национална осведомителна акция “ е безпредметна и би била безусловно неефективна, в случай че не е обезпечена с решения, които да улеснят достъпа до информация и да основат аргументиран стопански интерес за жителите и бизнеса.

5. Предложението за задължаване „ всички акционери в обществени сдружения с персонални сметки в ЦДАД, т.е. водени в Регистър А, да подхващат дейности и да ги трансферират по подсметка при капиталов медиатор в Регистър Б “, на процедура ще натовари жителите с спомагателни такси, които в допълнение ще обезсмислят тяхната мотивация за активиране на така наречен обездвижени акции.

6. Категорично възразяваме против предлагането за лишаване собствеността на жителите посредством прехвърлянето на техните акции за ръководство от „ особено основан за задачата фонд “. След продажбата на дяловете им пък се предлага внасянето на паричната равноценност в Сребърния фонд, за който страната продължава да води политика за ограничение на постъпленията и пасивно ръководство на средствата. Неудачно е и предлагането „ изборът на ръководещо сдружение да се извърши от Управителния съвет на Сребърния фонд (УС на СФ) посредством конкурсна процедура, съгласно критерии за асортимент, препоръчани от УС на Структурни фондове “.

7. Като представителна организация на работодателите сме учудени и от обстоятелството, че сходна „ Концепция “ въобще не е обсъждана от основания Съвет за развиването на финансовия пазар в България, към който категорично сме създали предложение за присъединяване в него на Министерството на стопанската система и Министерство на финансите, с цел да не се позволява сходна междуинституционална несъгласуваност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР