Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по обезпечаване на

...
Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по обезпечаване на
Коментари Харесай

МВР шефовете на България и Македония обсъдиха мерките за годишнината на Гоце Делчев - Общество

„ Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по застраховане на сигурното и умерено протичане на идното отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Получих уверението на сътрудника Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички ограничения. На собствен ред го осведомих, че вземам и ще взема нужните ограничения хората, които ще дойдат от България за честването, да не позволяват правонарушения или провокации ". Това акцентира вицепремиерът по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след срещата си с Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония в Скопие.

Министър Демерджиев заяви, че по време на диалозите двамата са коментирали и следствието на похищението върху Християн Пендиков: „ Постигнахме безусловно единодушие, че сходен жанр закононарушения, както и всевъзможни други правонарушения, не трябва да бъдат допускани в страна, която е уверена и желае да ползва върховенството на правото ".

Българският вътрешен министър е получил увещание от сътрудника си, че казусът ще бъде разследван напълно и обективно. Целта е да се реализира предварителна защита, с цел да не се позволяват в бъдеще сходни случаи, които хвърлят сянка върху обичайно положителните връзки сред двете страни. В този смисъл българският вътрешен министър осведоми, че е предал на Оливер Спасовски документи, свързани със закани, получени от Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат тествани и разследвани, с цел да бъдат изправени виновните пред закона.

„ Бъдещето на двете страни е обвързвано с Европа. България е член на Европейски Съюз, а Република Северна Македония е претендент и върви решително по този път. Езикът на омразата не е пътят към Европа. В днешния диалог се убедихме взаимно с сътрудника Спасовски, че страните ни споделят европейските полезности. Те са нашият път и ние сме длъжни да обезпечим непоклатимост и сигурност освен в района. Длъжни сме и можем да дадем непоклатимост и сигурност за цяла Европа, стабилизирайки връзките си в нашия район ", съобщи още Демерджиев.

По време на срещата двамата министри разискаха и редица въпроси, директно свързани другите посоки на полицейска активност – противодействието на незаконната миграция, битката с проведената престъпност, положителната връзка и взаимоотношение сред професионалните управления на двете министерства. „ С тези набелязани ограничения и дейности обичайно положителните връзки сред двете министерства ще се развият още повече ", означи министър Демерджиев.

„ Нашата среща е доказателство за отличното взаимоотношение сред полицейските структури на България и РСМ. Потвърдихме уговорката си за двустранно оперативно съдействие в посока на противопоставяне на всички аспекти на проведената престъпност ", уточни министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той напомни, че постигнатото взаимоотношение бе потвърдено на процедура и при извършените предходната година взаимни учения в София и Охрид.

Министър Спасовски разяснява, че незабавно след нападението над Пендиков са подхванати всички нужни дейности и към този момент има арестуван, на който е взета мярка „ задържане под стража ". Министерството на вътрешните работи в Северна Македония се отнася с идентична ангажираност към всички такива случаи и задачата ни е отговорните да получат съответните наказания за действията си.

Министърът на вътрешните работи напомни, че работната намира се организира няколко дни преди честването на рождението на Гоце Делчев, за което има към този момент индикации за нараснало напрежение. Той съобщи изрично, че по време на празника вътрешното министерство на РСМ няма да допусне нарушение на публичния ред.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР