Проведох срещи с изпълнителните директори на УМБАЛ Света Марина“, МБАЛ

...
Проведох срещи с изпълнителните директори на УМБАЛ Света Марина“, МБАЛ
Коментари Харесай

Координационен център за разпределение на пациентите с COVID-19 в лечебни заведения отварят във Варна

„ Проведох срещи с изпълнителните шефове на УМБАЛ „ Света Марина “, МБАЛ „ Света Анна “ и МБАЛ Варна към ВМА, както и с екипа на РЗИ – Варна и регионалния спешен щаб. В региона има задоволително свободни кревати, като в УМБАЛ „ Света Марина “ има 50 инфекциозни кревати, от които 20 са свободни, в МБАЛ „ Света Анна “ - 15, от които 5 свободни, а МБАЛ Варна разполага с 20 кревати, от които 7 свободни. При по-голям напън върху системата е основана организация и има подготвеност пациенти да бъдат настанявани и в МБАЛ-Девня и в МБАЛ „ Еврохоспитал “. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов пред медии по време на визитата си във Варна.

Министър Ангелов показа данни за разпространяването на COVID-19 в региона. От началото на епидемията са открити 1167 позитивни лица, от които излекувани са 697, умряли са 27, а 399 са сложени на домашно лекуване. Хоспитализираните в лечебни заведения пациенти са общо 64. От тях 41 са настанени в УМБАЛ „ Света Марина “, 10 – в МБАЛ „ Света Анна “, а 13 са приети в болница в МБАЛ Варна.

По отношение двата дома за възрастни хора на територията на град Варна проф. Ангелов осведоми, че в „ Св. Георги “ са открити 94 консуматори и 9 души от личния състав, които са позитивни за коронавирусна зараза. От направените контролни проби всички проби на личния състав са посочили негативен резултат, а от потребителите единствено 9 са към момента позитивни, като всички те са в положително положение. Починалите лица от вкъщи са 6.

В дом за остарели хора „ Гергана “ са настанени общо 121 консуматори, като от тях са доказани 22 позитивни случая. След контролни проучвания единствено 3 от пробите са дали позитивен резултат, а 19 от потребителите са излекувани. 1 от пациентите е приет в болница в лечебно заведение, като се намира в положително положение. От личния състав са открити 3 позитивни за COVID-19 лица, а при направените контролни проучвания всички те са негативни.

Проф. Ангелов уточни още, че лекарката с COVID-19, настанена в УМБАЛ „ Св. Марина “, е в приблизително тежко общо положение с дихателна непълнота. От думите на министъра стана ясно, че кола на университетската заболели ца към този момент пътува към София, с цел да вземе направената плазма, нужна за лекуването на доктор Ненкова.

“От на следващия ден и във Варна ще проработи Координационен център, който ще бъде ситуиран на територията на инфекциозната клиника към УМБАЛ „ Света Марина “. Дежурният инфекционист на място ще преценя положението на докараните с коли за спешна помощ пациенти и ще разпределя към кое лечебно заведение да бъдат ориентирани за заболели чно лекуване “, заяви министър Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър разяснява, че на следващия ден на съвещанието на Министерския съвет ще бъде взето решение за удължение на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 септември до 30 септември.

Пред медии проф. Ангелов опроверга слуховете за връщане носенето на защитни маски навън от месец септември, като беше безапелационен, че в случай че равнищата на заболяваемост не се покачат, не се планува увеличаване на ограниченията.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР