Проучвания отчитат исторически ниски нива за позитивното развитие на БългарияГЕРБ

...
Проучвания отчитат исторически ниски нива за позитивното развитие на БългарияГЕРБ
Коментари Харесай

2023 - залезът на президента Радев

Проучвания регистрират исторически ниски равнища за позитивното развиване на България
ГЕРБ са спечелили при предварителни избори, Политическа партия са пред Движение за права и свободи единствено с 4 %

“Български напредък ” отвън Народно събрание с 2,6%

През последните месеци на 2022 година българите са почнали да се разочароват от президента Румен Радев, демонстрират резултатите от социологически изследвания. Политолози и социолози регистрират растящите отрицателни публични настройки и без изненада чакат новата 2023 да е годината на залеза на президента Радев.

За първи път социологическо допитване регистрира по-висока степен на съмнение към президента Румен Радев, в сравнение с доверие, съгласно данните от изследване на “Маркет ЛИНКС ”. “През годините той се радваше на доверие от към 55%. Сега 40% от интервюираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова ”, съобщи пред bTV във връзка резултатите от проучването на публичното мнение у нас социологът Добромир Живков.



85 % от хората у нас са на мнение, че страната се развива отрицателно и това са исторически равнища на негативна оценка, регистрират от “Маркет ЛИНКС ”.

Припомняме, че при започване на декември от “Тренд ” също регистрираха, че негативните оценки за работата на президента към този момент няколко месеца надвишават позитивните. През декември 42% дават положителна оценка, а 46% отрицателна. Ерозията в позитивната оценка по отношение на президента се дължи най-много на оттеглящите поддръжка в последните месеци последователи на “Продължаваме смяната ” и Демократична България, се споделяше в изследването на “Тренд ”.

Сега 51% от интервюираните в допитването на “Маркет ЛИНКС ” считат, че политическата отговорност при крах на това Народно заседание да гласоподава постоянен кабинет би била на всички политически сили, в това число и на президента Радев. 14% са на мнение, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на “Продължаваме смяната ”. Националното изследване е финансирано и осъществено взаимно от bTV и “Маркет ЛИНКС ” и е извършено измежду 1022 лица над 18 година в страната в интервала 10-20 декември 2022 година по методите на директно, персонално изявление и онлайн анкета.

“За страдание, от позиция политическата обстановка в страната българските жители дават доста ниски оценки. Изразяват своето безпокойство и страхове от това по какъв начин ще се развива България като цяло ”, уточни още Добромир Живков.
“Виждаме огромен спад на удовлетворението от развиването на страната. Около 10% считат, че страната се развива в положителна посока, до момента в който близо 85% считат, че страната се развива в отрицателна посока. Това са исторически ниска равнища на премерване на този знак ”, означи Добромир Живков.

43% нямат доверие на служебния министър председател Гълъб Донев, до момента в който 18% имат доверие.

57% считат, че е значимо да има машинно гласоподаване, с цел да има почтени избори, 25% не поддържат това изказване, а 18% не могат да преценяват. “За страдание, готовността за гласоподаване понижава. Понастоящем подготвеност за гласоподаване показват единствено твърдите партийни електорати ”, съобщи Добромир Живков.

32% декларират, че твърдо ще гласоподават, 26% сигурно няма да гласоподават, 16% се двоумят.



Според интервюираните при предварителни избори първа политическа мощ е ГЕРБ с 22,6%, втора е “Продължаваме смяната ” с 16,2%, а единствено 4 % по-малко е Движение за права и свободи - 12,2%. За съпоставяне, разликата сред двете обединения в интерес на Политическа партия от предварителните парламентарни избори на 2 октомври бе близо 6,5 % - 20,20% за Политическа партия и 13,75 за Движение за права и свободи.

Четвърта политическа мощ в изследването е “Възраждане ” с 10,0%, следвани от Българска социалистическа партия - 9,6% и “Демократична България ” - 8,3%. Данните от допитването демонстрират, че “Български напредък ” остават под 4-процентовата преграда на Народното събрание -2,6% и “Има подобен народ ” са с поддръжка от 2,2%.

Оценка за политическата класа
Кирил Петков с рекорден срив


За доста малко време Кирил Петков записва 76 % съмнение, демонстрира изследването на “Маркет ЛИНКС ”.

Рекорден % съмнение е регистриран при някогашният министър председател и съпредседател на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков - 76%. Едва 19% му имат доверие, демонстрира изследването на “Маркет ЛИНКС ”. Социолозите регистрират, че политическата рецесия води до спад на доверието в политическата класа.

От запитаните 71% нямат доверие на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а 18% му имат доверие. 54% нямат доверие на водача на “Български напредък ” Стефан Янев, а 16% му имат доверие. 70% от запитаните нямат доверие на водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов, а 13% му имат доверие. Също 70% нямат доверие на съпредседателя на “Демократична България ” Христо Иванов, до момента в който 11% му имат доверие.

75% от интервюираните нямат доверие на съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Асен Иванов, а 11% му се доверяват. От интервюираните 80% нямат доверие на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, до момента в който 11% му имат доверие. 76% от интервюираните нямат доверие на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, до момента в който 10% ѝ имат доверие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР