Проучване на снежната линия в Нова Зеландия показа, че ледниците

...
Проучване на снежната линия в Нова Зеландия показа, че ледниците
Коментари Харесай

Новозеландските ледници продължават да се топят

Проучване на снежната линия в Нова Зеландия сподели, че ледниците в страната „ не престават да се свиват “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ледниците в Нова Зеландия наподобяват „ смазани и разрушени “ заради трайната загуба на лед, заяви Националният институт за проучване на водата и атмосферата (NIWA).

От 70-те години на предишния век насам Институтът прави полети над планинските вериги на Нова Зеландия за изследване на снежната линия в края на лятото, като следи положението на ледниците и височината на снежната линия.

Изследването дава визия за това по какъв начин се трансформира пейзажът на Нова Зеландия, сподели Андрю Лори, началник на програмата и основен академик на Института. Като цяло снежната линия се качва на по-голяма височина, а през последните години явлението се е ускорило, тъй че в Нова Зеландия се следи трайна наклонност на загуба на ледникова маса, добави той.

Лори изясни това с повишението на температурата в международен мащаб, като през последното десетилетие са следени осем от 10-те най-топли години в Нова Зеландия от началото на записите.

Втората най-топла година в историята на проучванията е 2023 година Това е наклонност, която следва останалата част от света, като 86% от планетата е имала температури над междинните за тази година, добави Лори.

„ Дори и да имаме няколко по-хладни сезона, те няма да са задоволителни, с цел да отстранен към този момент нанесените вреди “, посочи той.

Ледниците са значима част от околната среда, стопанската система и културата на Нова Зеландия. Те са източник на вода, която поддържа местообитанията на потоците и доставя хранителни субстанции в езерата, реките и океаните. Захранват и хидроенергийни езера, което оказва въздействие върху съществуването на възобновима сила и способстват с милиони долари за стопанската система на Нова Зеландия посредством туризма “, сподели ученият.

Нова Зеландия е едно от дребното места на междинни ширини, където хората живеят наоколо до ледници, могат елементарно да ги видят и посетят. Но това става все по-трудно. Туристическите оператори би трябвало да проникват все по-навътре в планините, с цел да ги доближат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР