Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за май 2018 година

...
Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за май 2018 година
Коментари Харесай

Поредн добър отскок на промишленото производство, на строителството и търговията на дребно през май

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за май 2018 година регистрира добър отскок на промишленото произвеждане при следващо усъвършенстване на търговията на дребно и на продукцията в бранш "Строителство ", което е като че ли знак за стабилизация на икономическата агресия в България през второто тримесечие на годината.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, набъбна през май с 1,8% по отношение на април, когато се сви с 1,7 на 100. Това съставлява усъвършенстване на промишленото произвеждане за втори месец от началото на годината, като за последно производството набъбна с 1,7% през март.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане остана на равнището от месец май 2017-а година (0,0%), откакто през април се намали с 0,7 на 100.

През май нарастване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия – с 2,6% и в добивната индустрия – с 0,8%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетно понижение с 0,4 на 100.

На годишна база е регистрирано покачване с 0,7% в преработващата индустрия при спад с 8,2% в добивната индустрия и с 6,0% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш "Строителство " се увеличи през май с 0,7% по отношение на април, когато набъбна с 0,6%, като продукцията от гражданското и инженерно строителство набъбна с 1,0%, а при сградното строителство – с 0,5 на 100.

На годишна база обаче строителната продукция се намали през май с 0,5% след подобен по мощ напредък през месец април.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно през петия месец на 2018 година. През май оборотът в търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, набъбна с 0,6% на месечна база (след скок с 1,3% през април), до момента в който на годишна база растежът на комерсиалния оборот се форсира до 6,3% от 5,0% месец по-рано.

Днешните данни алармират за стабилизация на икономическата агресия през второто тримесечие, откакто през първите три месеца на годината растежът на Брутният вътрешен продукт се форсира до 0,9% на тримесечна база (от 0,7% в края на 2017-а) и до 3,6% на годишна база (от 3,5% през последните три месеца на миналата година).

Данните наподобяват в синхрон с изследване на Национален статистически институт за възстановяване на стопанската обстановка през май до най-високо равнище от края на 2008-а година насам. Общият индикатор на бизнес климата в нашата страна обаче се намали едва през юни вследствие на утежняване на бизнес интензивността в строителството и в областта на услугите, само че празненство следващо усъвършенстване в индустрията и в търговията на дребно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР