Проучване на изследователи, работещи в областта на изкуствения интелект (AI),

...
Проучване на изследователи, работещи в областта на изкуствения интелект (AI),
Коментари Харесай

Може ли изкуственият интелект да унищожи човечеството?

П роучване на откриватели, работещи в региона на изкуствения разсъдък (AI), сподели, че промишлеността счита, че темпът на прогрес се форсира и може да бъде от изгода за човечеството, до момента в който доста от тях имат опасения по отношение на евентуалните дефекти на нашата конкуренция към по-напреднал AI. 

Проучването, което към момента не е рецензирано, зададе на 2778 откриватели на AI набор от въпроси по тематики, свързани с AI, в това число какъв брой неприятен или добър ще бъде машинният разсъдък на високо равнище (HLMI) за човечеството. Участниците бяха помолени да оценят процентната възможност бъдещият прогрес на AI да аргументи „ изгубване на човечеството или по сходен метод да лиши трайно и тежко човешкия тип от права “.  

Експертите правят оценка, че опцията това да стане факт е към 5%. 

„ Между 41,2% и 51,4% от респондентите правят оценка, че има повече от 10% късмет за изгубване на хората “, разяснява екипът в своето изследване.

„ Това е сравнимо, само че малко по-високо от каузи на респондентите – 38 % – които дефинират най-малко 10 % на „ извънредно неприятни “ резултати „ (напр. изгубване на хора) “ във въпроса „ Колко положително или неприятно за хората ще е машинният разсъдък на високо равнище? "  

Many Artificial Intelligence Researchers Think There's A Chance AI Could Destroy Humanity.
— Rituparna Ghosh (@RitupaGhosh)
Проучването имаше преимуществото да се съпоставя с резултатите от същото изследване, извършено през 2022 година Като цяло участниците имат вяра, че напредъкът към избрани стадии, като AI автоматизиране на всички работни места или писане на бестселър на живописен разказ на New York Times, ще пристигна по-рано. 

Средната прогноза за годината, в която AI ще напише бестселър, беше след 2050 година В последното изследване, може би заради вълнението към напредъка на chatbot през последната година, беше малко преди 2030 година Задачи като шофиране на камион и надпревари в маратони се предвиждаше да се случат по-късно през 2030 година, макар че тези прогнози също бяха преместени малко напред във времето.  

„ Въпреки че обсегът на възгледите за това какъв брой време ще отнеме, с цел да бъдат осъществими стадиите, може да бъде необятен, тазгодишното изследване видя обща смяна към по-ранните упования “, обясниха учените.  

„ Имаше необятен набор от възгледи по отношение на предстоящите обществени последствия от напредналия AI и множеството хора придават известна тежест както на извънредно положителните резултати, по този начин и на извънредно неприятните резултати “, разясняват специалистите.

„ Докато оптимистичните сюжети отразяват капацитета на AI да революционизира разнообразни аспекти на работата и живота, песимистичните прогнози – изключително тези, включващи опасности за изгубване на човешкия тип – служат като блестящо увещание за високите залози, свързани с създаването и внедряването на AI. “ заключават специалистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР