Процесът срещу петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж в

...
Процесът срещу петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж в
Коментари Харесай

Процесът срещу българите, обвинени в шпионаж, ще започне през октомври 2024 г.

Процесът против петимата българи, упрекнати от Англия в шпионаж в интерес на Русия, ще е следващата година и ще продължи към четири месеца.

Това стана ясно на днешното трето съвещание по делото против тях в Централния престъпен съд в Лондон.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се включиха в правосъдната зала на Централния престъпен съд в Лондон по видовръзка от разнообразни британски затвори, в които се намират от февруари.

Те нямаха опция да кажат дали се признават за отговорни или не, каквито упования имаше, защото не се стигна до пускане на процеса всъщност.

Адвокатите им още веднъж споделиха, че би трябвало да се срещнат с десетки хиляди известия и документи, които английската прокуратура е събрала като доказателства против тях. Те обстойно разговаряха със съдията какъв брой време още ще е належащо това да се случи.

Стана ясно, че би трябвало да се създадат и разпити в чужбина. Отново бе обявено името на търсения за финансови измами в Германия Ян Марсалек като гарант за тайната активност на българите.

Много се обсъждаше и по какъв начин друго дело против Русев, Иванова и Джамбазов за владение на подправени паспорти за 18 европейски страни ще се отрази върху процеса за шпионаж.

То е планувано за март, само че съдията постанови, че би трябвало да се преглежда редом с обвиняванията за тайна активност против петимата, с цел да не се сътвори преднамереност от резултатите от него върху правосъдното жури, което ще взема решение дали те са правили шпионска активност в интерес на Русия.

Така се стигна до единодушие идващото дело за шпионаж да е през октомври следващата година. Също по този начин се разбра, че най-вероятно то ще продължи цели четири месеца.

Според обвиняванията на английската прокуратура българите са следили хора и обекти, посочени от Русия.

Целта на сходни дейности била да се помогне на Москва да реализира враждебни дейности против следените цели, в това число евентуално похищение. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е работила близо две години, преди петимата да бъдат задържани през февруари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР