Процесът по организацията на изборите в чужбина върви в рамките

...
Процесът по организацията на изборите в чужбина върви в рамките
Коментари Харесай

МВнР: Броят на машините за вота зад граница е безпрецедентен

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви в границите на плануваното , върви доста добре. Почти всички бюлетини, предопределени за секциите зад граница, са изпратени, а огромна част от тях към този момент са и получени. Над половината от машините към този момент са изпратени за секциите отвън страната. Само механически аргументи биха забавили доставките. Това сподели на брифинг ръководителят на Работна група " Избори "   непрекъснатият секретар Иван Кондов.

ЦИК с три решения към този момент назначи огромна част от членовете на секционните изборни комисии, заяви Кондов. Остава партиите да дадат по-голямата част от контактите на техните представители, с цел да нямаме проблеми, само че към момента сме в точния момент, този път подготовката тече с много положително движение, добави той.

Местата, на които ще се гласоподава с машини зад граница, са 301 , стана ясно още на брифинга. В 238 секционни комисии ще има по две машини, а в 63 ще има по една машина. Общият брой машини е невиждан - 539 или с повече от 120 машини от изборите през ноември предходната година.

Най-големият брой машини, които са изпратени в една страна в чужбина, е 220 машини в Република Турция. Там в 112 секции ще се гласоподава машинно.

Ще бъде изпратена и в допълнение българска литература за нашите общности в Европа и на Балканите.



Следим с изключително внимание спора в Русия. Последните вести от Русия демонстрират ескалация на спора, съобщи заместник-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинга.

Коджабашев препотвърди и позицията на министерството, че на този стадий няма съответна военна опасност за страната ни и съобщи, че това за момента е по този начин.

Той сподели, че референдумите в Украйна няма да бъдат приети в интернационален проект и това е опит на Русия да легитимира дейностите си в Украйна. ”Със сигурност това ще изостри спора още повече ”, безапелационен е той.

РСМ е отправила молба за оказване на помощ , сега както знаем има сериозен проблем за обезпечаването на сила за идния зимен сезон РСМ и е отправила молба към България за обезпечаване на огромно количество електрическа енергия на цена, която е на доста по-ниска от производната цена, в сравнение с пазарната.
Това съобщи Желязко Радуков, държавен специалист в Дирекция „ Югоизточна Европа “, предаде  БГНЕС.

Радуков напомни, че РСМ не е част от Европейски Съюз, само че в същото време е оповестила спешно състояние в енергетиката. ”Това е състояние, което разрешава на нашите съседи да пренебрегват личните си регулаторни механизми в региона на енергетиката ”, изясни той и добави, че за благополучие ние сме в Европейски Съюз и не сме в ситуацията на РСМ.

“Поради тази причина ние се затрудняваме да помогнем на нашите съседи по точния метод, по който те го желаят, тъй като ще се наложи да нарушим европейските регламенти и признатите регулаторни рамки, които имам ”, уточни Радуков и добави, че сега се поставят всички старания, с цел да се помогне на РСМ и се водят диалози с Европейска комисия на най-високото допустимо равнище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР