Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде

...
Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде
Коментари Харесай

Цацаров предлага ВСС да избере негов наследник на 14 ноември

Процедурата за правоприемник на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15 юли и да завърши с избор на 14 ноември, предложи самият Цацаров на съвещание на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Колегите му го поддържаха и взеха решение времевият график да бъде импортиран за гласоподаване от пленума на Висш съдебен съвет, в който с изключение на прокурорската гилдия взе участие и съдийската.

Преди да разгласи датите, Цацаров заявява, че е за старт на процедурата за допустимо най-ранната дата, която по закон се пада 10 юли. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 година

След 15 юли основният прокурор предлага последващи 4 съвещания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури за обвинител №1. Номинации могат да вършат не по-малко от трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и министърът на правораздаването.

В хронограмата е маркирано, че 12 август е крайният период, до който претендентите ще могат да показват писмените си концепции за основен прокурор. През октомври ще има съвещания за отчети на комисиите за атестирането и състезанията и професионална нравственос, които ще подложат на обстоен разбор качествата на номинираните.

6 ноември е датата, до която Висш съдебен съвет ще приема въпроси и мнения за претендентите от неправителствения бранш.

Изборът на нов основен прокурор ще е сполучлив, в случай че един от претендентите получи най-малко 17 гласа от общо 25-членният Висш съдебен съвет. След избора правосъдните кадровици изпращат предлагането за идващ обвинител №1 до президента за издаване декрет. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР