Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ е

...
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ е
Коментари Харесай

България ще иска от кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене“ участие на наши фирми в строежа

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ “Белене “ е създадена по този начин, че в строителството се позволява да вземат присъединяване и други вложители с миноритарен дял. В състезанието по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат желание да сключат дълготрайни контракти за изкупуване на сила. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на чуване на парламентарната комисия по енергетика, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В наложителните условия на състезанието е записано, че кандидат-инвеститорът ще е длъжен да употребява създаденото съоръжение, да бъдат употребявани всички издадени лицензии, да не се трансформира по никакъв метод дизайнът на оборудването, да се придържа към утвърждения план от Европейската комисия през 2007 година.

В заданието е сложено наложително изискване за присъединяване на български компании при градежа на централата. Най-висока оценка ще получи оня вложител, който предложи присъединяване на над 30% български компании. Всеки претендент, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при идващото присъединяване в състезанието, изясни Петкова

По отношение на цената на плана, построяването не би трябвало да надвишава 10 милиарда евро, колкото е оценката на Българската академия на науката и консултанта HSBC. Максимален период за реализация до 10 години.

Запитана от Българска социалистическа партия дали е обсъждан вид АЕЦ “Белене “ да бъде обединена и развита от АЕЦ „ Козлодуй, Петкова изясни, че Европейска комисия не позволява, защото се нарушават разпоредбите на конкуренцията. Подобен проблем е имало при градежа на унгарската АЕЦ “Пакш 2 “. За да не се нарушава законодателството втората АЕЦ е поверена на Министерски съвет с министър без портфейл. Впоследствие обаче, няма никакъв проблем АЕЦ “Козлодуй “ да бъде оператор на централата в Козлодуй.

С решение на Народното събрание през предишния месец, министърът на енергетиката получи мандат за избор на вложител. Конкурсът ще включва 9 стадия като се чака претендентът да бъде определен до 1 година. Към момента няколко компании са декларирали сериозен интерес. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР