Процедурата по скоростно спиране на вписване по партида на дружество

...
Коментари Харесай

Чудният свят на търговската регистрация, роден от законодателна еуфория

Процедурата по скоростно прекъсване на регистриране по партида на сдружение не е концептуално безумна, тя е основен механизъм за попречване на злоупотреби като така наречен "кражби на компании ". Вината за проблемите към бордовете на държавните сдружения не е навръх правоприлагащите органи, а най-много на законодателя, при който постоянно водещи са ентусиазмът и еуфорията, а не експертизата и анализът. Има и други образци за по този начин законодателна интервенция, която вместо да изрисува вежди, избоде очите. Авторът Александър Иванов е юрист към Софийската адвокатска гилдия от 2009 година Занимава се с корпоративно и финансово право, процесуално посланичество, енергийно право, регулация на платежните системи и платежните услуги, лицензионни процедури, компенсации от самолетни компании, комерсиално право, право на Европейски Съюз.
Кампанията на служебните министри по промяна на мениджмънта на държавни сдружения и изненадващите компликации при вписването им, с които те се сблъскаха, насочиха публичното внимание към чудния свят на комерсиалната регистрация в последните седмици. За неизкушените от тази тривиална материя изскачащите на всяка крачка спънки наподобяват неуместно и неуместно. Те подхраниха тайни подозрения за нечисти въздействия, а някои от министрите не резервираха самообладание и започнаха да насочат обществени обвинявания към Агенция по вписванията и съда, с които, най-малко съгласно мен, се поизложиха. Останалите не сме сюрпризирани - както нерядко се случва в правната материя, нещата не са толкоз обикновено ясни по закона за очевидната самодостатъчност. Проблеми несъмнено има, само че те са на по-дълбоко равнище, а стрелбата по вестоносците - в тази ситуация правоприлагащите органи, остави непокътнат основния провинен за цялостната боза - мъдрия ни законодател. Това ме предизвика да се опитам накратко да илюстрирам и заслугата на Народното събрание за положението на нещата с някои пояснения и образци.

Като за начало е значимо да се означи, че процедурата по скоростно прекъсване на регистриране по партида на сдружение не е концептуално безумна, каквато известност незаслужено закупи тези дни. Тя е основен механизъм за попречване на злоупотреби от вида, който разговорно постоянно е именуван " обири на компании ". Парадоксално, само че граничещата с автоматизъм скорост, с която е нужно да се произнесе съдът, с цел да има изобщо смисъл от процедурата по прекъсване на регистриране, се постанова от бързото култивиране на заявките от комерсиалния указател. Бързина, която е резултат от сполучливата му промяна от тромава хартиена бюрократична времемелачка в единна централизирана електронна система. Пъргавината на цифровизираната услуга даже наложи през 2012 година със законодателно изменение да се забави вписването с три дни, с цел да има време да се изиска и получи прекъсване от съда. Звучи добре, само че дяволът е в детайлите и дребните камъни обръщат каруцата. По съображения, които е ненужно тук да разисквам, само че безспорно воден от най-хубави планове, при извеждането на комерсиалния указател от системата на съда и превръщането му в административно произвеждане беше открита самобитна и генерираща към този момент над 10 години най-различни проблеми процедура по обжалване и прекъсване на дейностите на Агенцията по вписванията от гражданския съд. Тя е първоизточник и на настоящите несгоди на министрите, тъй като неяснотата ѝ води до спорни тълкувания от разнообразни сформира на съда, за всяко от които има годни причини.
Фотограф: Надежда Чипева
Държа да подчертая, че това не е резултат на лобизъм или някакви скрити цели, а от положителни планове, при чиято реализация обаче водещи са били ентусиазмът и еуфорията, а не експертизата и анализът. Друг образец за такава доброжелателна законодателна интервенция, която вместо да изрисува вежди - да отстрани тези именити " обири на компании ", избоде очите, като направи присъединяване на задгранични вложители в български сдружения с лимитирана отговорност на практика неизпълнимо, е от недалечната 2016 година

" За комерсиалния оборот от главно значение са както постигането на експедитивност и схематичност на комерсиалния продан, по този начин и обезпечаването на правна сигурност за обстоятелствата и събитията по отношение на ръководството и статута на търговците ", написа в претекстовете си Министерският съвет при внасяне в законопроекта. С него бяха въведени условия за особени нотариални заверки на наличието на протоколи на общите събрания и на контракти за прекачване на дялове в ООД.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР