Процедурата по отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор

...
Процедурата по отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Новият главен прокурор трябва да бъде избран след изменението на Конституцията

Процедурата по отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор не би трябвало да стопира напъните за правосъдна промяна, а идващият човек, който ще заеме поста, би трябвало да се избере след промени в Конституцията. Това сподели народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Надежда Йорданова в ефира на bTV.

Голямата задача, по думите ѝ, е изменението на Конституцията.

„ Установено е, че институцията „ основен прокурор “ в България генерира в себе си доста юридическа и фактическа власт. Толкова доста, че тя корумпира и доста изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи отвън закона откритите граници на своето държание. Това би трябвало да се реформира на конституционно равнище и чак по-късно да бъде определен основен прокурор. “

Бившият правосъден министър дефинира секторната промяна като един от „ главните проблеми в обществото “. „ Той е рубиконът, който би трябвало да бъде преодолян, с цел да може обществото да продължи напред, тъй като всяко изпитание за реализиране на единодушие, всяко изпитание за път напред, за промяна, стига до рубежа на корупцията и до момента в който не прекосим това, до момента в който нямаме работещи институции, които да се оправят с корупцията, няма по какъв начин да продължим напред “, разяснява тя.

Йорданова дефинира дейностите на някои членове на Висш съдебен съвет като „ стимулирани от политическата обстановка “ и плод на двойни стандарти. По думите ѝ част от мненията и настояванията им за предварително преустановяване на мандата на Гешев имат малко общо с правото. „ Голяма част от доказателствените претенции се отнасяха за условия, които по-скоро жълтееха. “

Бившият министър подсети за настояването си преди година за предварително премахване на основния прокурор, когато въпросът „ Осемте джуджета “ бе едно от основанията за това, против което съставът подходи иронично. „ Тревожно е, че сега се основава чувство, че дейностите на членове на Висш съдебен съвет са стимулирани от политическата обстановка ”, сподели тя и настоя за оборване на тези подозрения.

Надежда Йорданова напомни случая от 2020 година с полицейския побой над протестиращи против кабинета „ Борисов “ под колоните на Министерския съвет, когато Иван Гешев с пост в Twitter поздрави Министерство на вътрешните работи за законосъобразните им дейности. Последваха месеци на тотално безучастие, а „ основният прокурор сподели цялостно неглижиране и безусловно неотстъпчив отвод да приказва за делата от високо публичен интерес – нещо, което внезапно се промени в последните месеци “, посочи Надежда Йорданова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР