Процедура за прекрояване на общинската граница между Бургас и Камено

...
Процедура за прекрояване на общинската граница между Бургас и Камено
Коментари Харесай

В ход е прекрояване на общински граници заради "Лукойл"

Процедура за прекрояване на общинската граница сред Бургас и Камено предприе локалната регионална администрация по искане на по-малката община. Ако тя бъде приключена, към 1500 декара ще преминат от Бургас към Камено.

Земята е част от рафинерията " Лукойл ". По-голямата повърхност на нефтозавода се намира в Камено, а в този момент концепцията е той да бъде " изместен " изцяло. Бургаската общинска администрация обаче е дала негативни мнения и се чака локалният парламент в областния град да отхвърли предлагането на сесия през днешния ден.

В корена на разногласието са остарели разминавания при разчертаването на землищните граници. Първото картиране на локалните ниви и мери е осъществено през 1959 година при колективизацията. През 1981 година, при към този момент действителен нефтокомбинат, е поставена друга граница - и точно тогава част от него се оказва в Бургас, по-специално - в кв. " Долно Езерово ".

Малко след демократичните промени с възобновяване на частната благосъстоятелност е изработен опит да бъде върнато ситуацията от 1959 година, само че несполучливо. Така през днешния ден рафинерията изпитва неудобства да контактува с две общини, а кметът на Камено Жельо Вардунски (ГЕРБ) е тръгнал да " оправя нещата ". 

" Сегашната обстановка основава комплициране за " Лукойл " - какъв брой ще заплащат на Бургас, какъв брой ще би трябвало да заплащат на Камено (местни налози и такси - б.а.). И те са комплицирани и споделят: " Защо не се разберете двете общини къде сме и какви налози да плащаме и на кого? ". Те имат молба да се уточним ние. Те не са споделили " желаеме да сме в община Камено или в община Бургас ", съобщи Вардунски пред БНР.

Също пред радиото чиновници на община Бургас настояват, че изгодата от смяната би била само за рафинерията, защото тя ще получи по-лесно административно обслужване. Но прибавят, че Бургас няма желание да отстъпва от ползите си.

Целият този проблем е любопитен на фона на танталовите страдания, които редови жители срещат при опит да прекроят общинските граници. Стотици са случаите в България, при които някое селце желае да смени общината, само че не съумява. А в този момент процедурата е задвижена незабавно, откакто на 25 ноември Камено е отправила настояването.

Бургаският общински съветник от ДБ Даниела Божинова иронично напомни в обществените мрежи какво се случи преди десетина години, когато поданици на Камено желаеха да се причислят към Бургас:

" С два референдума с 82% интензивност жителите на Черни връх, Камено, се пробваха да реалокират границата на община Камено и да дойдат при нас в Бургас, тъй като и те, както " Лукойл ", се оплакват от съществени административни компликации. Но не им разрешиха - нямали задоволително интензивност. Обаче това, което елементарните хора не могат, го могат огромните пари - ето, кметът на Камено се е задействал, има регионална комисия по въпроса. Ще се загуби доста време на администрацията, платено от нас, да се написа, заседава и разсъждава по въпроса. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР