Процедура по резервиране на бъдещото разширение на метрото от станция

...
Процедура по резервиране на бъдещото разширение на метрото от станция
Коментари Харесай

В ход е процедура за резервиране на трасе за метрото до Студентски град

Процедура по запазване на бъдещото уголемение на метрото от станция " Витоша " до " Студентски град " разгласи общинското направление по архитектура и градоустройство. Тя се отнася до първите 3 метростанции от бъдещото уголемение, които минават през кварталите " Кръстова вада-запад " и " Витоша ", оповестява.
Още по темата
Според проектите след станция " Витоша ", първата нова метроспирка ще е при кръстовището на бул. " Черни връх " с безименната улица, продължение на ул. " Д-р Борис Вълчев ".

Следващата станция ще е при кръстовището на улиците " Стефан Савов " и " Проф. Васил Арнаудов ". Третата метростанция се възнамерява да е на кръстовището на " Симеоновско шосе " и " проф. Васил Арнаудов ". След това метрото би трябвало да продължи до " Студентски град " с още 2 станции, като се възнамерява те да са при НСА и Студентска поликлиника.

" Става дума за искане за допускане за разработване на обстоен организационен проект . Трасето на бъдещото отклонение на метрото е планувано в общия устройстве проект на София, само че няма Подробен устройствен план. Стартираме процедурата, с цел да резервираме трасето, тъй като строителството в тези квартали е интензивно. Искаме, в случай че в миналото се реши да се построи метро, то да има непокътнато трасе, през което да премине. За другите две станции такава процедура не се постанова, защото регионът към този момент е гъстонаселен ", изясни шефът на " Метрополитен " ЕАД проф. Стоян Братоев.

За момента за построяването на метрото до " Студентски град " няма обезпечено финансиране . Според предварителни изследвания трасето ще обезпечи превозването на 32 877 пасажери на ден.

До края на март обаче ще започва първото уголемение на третата метролиния - с 3 км към кв. " Левски Г " . Първата нова станция ще е при стадион " Георги Аспарухов ", втората - при кръстовището на бул. " Вл. Вазов " с ул " Витиня ", а третата - при кръстовището на бул. " Вл. Вазов " с ул. " Станислав Доспевски ". На последната се възнамерява да има и буферен паркинг. Трите станции би трябвало да са подготвени до края на 2025 година " Проектирането напредва. Трябва да сме подготвени до края на този месец. Вече сме показали проект за организация на придвижването и през март чакаме да получим позволение за разкриване на строителните площадки ", посочи проф. Братоев.

До началото на лятото се чака да приключат процедурите за избор на реализатори за второто уголемение на третата метролиния. Става дума за 6 км трасе с 6 метростанции . То ще стартира от ул. " Шипка " до Военна академия, ще мине през регион " Слатина ", около " София Тех парк " и зала " Арена Армеец " до бул. " Цариградско шосе " при Окръжна болница. На последната станция също се възнамерява буферен паркинг. Шестте станции би трябвало да бъдат приключени през 2026 година Сред проектите за уголемение на метрото са от " Бизнес парка " до бул. " Кл. Охридски ", където да има връзка със Симеоновския въжен превоз, в регион " Люлин " - с 2 метростанции, където да стигне до околовръстния път и за нова междинна станция сред първата и втората метролиния при бул. " Панчо Владигеров ". За тези сектори все още няма обезпечено финансиране.

Така би трябвало да наподобява метростанция " Тракия ", която ще стартира да се строи идващия месец.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР