Противно на заглавията на редица медийни публикации от последните дни,

...
Противно на заглавията на редица медийни публикации от последните дни,
Коментари Харесай

Минеков не може да "изгони" ГЕРБ от НДК

Противно на заглавията на редица медийни изявления от последните дни, Велислав Минеков не може да " изгони " ГЕРБ от партийната им централа в Националния замък на културата. Това се дължи на простата причина, че министърът на културата не ръководи 16-ия и 17-ия етаж на НДК, в които партията се обитава. Софийската регионална администрация е тази, която стопанисва въпросния парцел. Дори тя обаче не може да накара ГЕРБ да се изнесе без нужните законови учредения, а такива за момента не са известни.

И писмото от през днешния ден, с което Минеков приканва водача на партията Бойко Борисов да " предприеме дейности по освобождение " на заеманите от партията пространства, не разказва такива учредения. То обаче съдържа няколко други изказвания, по-внимателното разглеждане на които осветлява проблема.

" Не оборвам обстоятелството, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредили прекрасен офис за партията си ", написа Минеков във въпросното писмо. Става въпрос за процеса, посредством който страната отдава пространствата чартърен на ГЕРБ, откакто партията печели парламентарните избори през 2009 година и встъпва във властта.
По сделка с шефа
Всъщност ГЕРБ се обитава във въпросните пространства от 2007 година В началото техен хазяин е шефът на НДК, към оня миг Христо Друмев. Тогава всички етажи от административната постройка към момента са към културното дружество. Самото то де факто не предстои на надзор от страна на Министерския съвет, който е неин принципал. Всъщност към оня миг НДК е отвън рамките на правния мир.
Реклама
По документи дворецът на културата се води " творческо-стопанско обединяване " (ТСО), разбиране останало от времето на соца. Действащото след измененията законодателство не познава тип юридическо лице, наречено творческо-стопанско обединяване. Няма и закон, който да урежда статута на сходни икономически субекти.

Тъй като не е комерсиално сдружение, НДК няма фирмено дело в съда като останалите държавни предприятия. Дворецът не разгласява салда и доклади за приходите и разноските си, не прави общи съб­рания и не разпределя дивиденти. Шефовете му не афишират търгове за публични поръчки. Счетоводството му не предстои на инспекция от Сметната палата, защото в обсега й на активност не влизат " творческо-стопански обединявания ".

Отчети за приходите и разноските на НДК не постъпват даже и в принципала му. Истината за паричните потоци е известна единствено на Друмев. С други думи, размерът на наема, който ГЕРБ заплаща в първия стадий на пребиваването си в НДК, най-вероятно е контрактуван със самия шеф по отношение на персоналните му условия.
За удобството на партиятаСпоред Закона за политическите партии страната дава пространства на парламентарно показаните партии. След като печели избори през 2009 година ГЕРБ попада в тази догадка. Към оня миг обаче партията към този момент употребява държавна благосъстоятелност. Именно такива са пространствата в административната постройка на НДК, които групировката към Бойко Борисов е взела чартърен от Христо Друмев през 2007 година Разликата най-вероятно е в наема, защото законът разрешава парламентарните партии да употребяват преференциални условия. Реклама
ГЕРБ въпреки всичко предявява искане страната да й даде същите пространства. Вместо през предоговаряне на изискванията обаче този развой минава през промяна на статута на въпросните пространства. Формално видяно, страната не може да извърши това искане поради характерния статут на НДК. Вместо да отхвърли настояването обаче, тя впряга ресурсите си в това да смени проблематичния статут. Това изисква прехвърлянето на въпросните етажи от НДК към регионалната администрация.

Предложението за прехвърлянето е импортирано от самия регионален шеф Данаил Кирилов, назначен от Борисов преди този момент, с аргумента, че " на този стадий на НДК не е нужен целия парцел ". Росен Плевнелиев в ролята си на министър на районното развиване внася плана за приемане на предлагането и се изрича в поддръжката му на съвещание на Министерския съвет, провело се на 23 декември 2009 година Очаквано, министрите единомислещо го утвърждават. Така ръководещите от ГЕРБ сами си икономисват неудобството да местят централата на партията в друга постройка.
Скъпо, само че законно
През 2011 година НДК, минус пространствата на ГЕРБ, е преструктурирано в държавно сдружение и след това влиза в юрисдикцията на културното министерство. Одитът на сдружението, поръчан от Минеков по-рано тази година, сочи, че то има насъбрани загуби в размер на над 80 милиона лв..

В писмото си до премиера Борисов Минеков твърди, че " с цел да може, въпреки и минимално, да се подхващат ограничения за стабилизиране на НДК, двата етажа (обитавани от ГЕРБ) би трябвало да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на сдружението ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Медиа и реклама 1 Политика 2 Политика 3 Медиа и реклама Реклама
Според самия министър става въпрос за близо 6 милиона лв. пропуснати изгоди. След законови промени през 2019 година, свързани със спад в партийните дотации, парламентарно показаните обединения не заплащат наем за пространствата, предоставени им от страната. Според позиция на ГЕРБ от септември тази година до 2021 година партията е плащала наем, избран с контракт, подписан сред нея и регионалната администрация през 2010 година

През 2013 година Велислава Кръстева, която беше зам.-министър на културата и ръководител на УС на НДК в държавното управление на Пламен Орешарски, изнесе информация, съгласно която от ГЕРБ плащали наем от 0.75 лева на кв.м, а останалите наематели - приблизително по 3 лева на кв.м. Независимо от размера на средствата обаче те са отивали не в бюджета на НДК, а в този на регионалната администрация.

Удобството на ГЕРБ в този случай сигурно е за сметка на НДК. Това обаче не го прави нелегално и затова единствено по себе си не е задоволителна причина за партията да напусне досегашната си централа.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР