Противно на социологическите проучвания, той вероятно ще спечели - и

...
Противно на социологическите проучвания, той вероятно ще спечели - и
Коментари Харесай

National Interest: Не бързайте да погребвате политически Ердоган

Противно на социологическите изследвания, той евентуално ще завоюва - и ще би трябвало да се преценявате с него.

Има разгорещени различия по отношение на резултатите от президентските избори в Турция на 14 май, оповестява National Interest. Проучванията на публичното мнение все по-често демонстрират закъснение от страна на настоящия президент Реджеп Ердоган, само че има задоволително учредения да се счита, че Ердоган ще завоюва.

Мнозинството от турците, които ще дойдат до урните на 14 май, няма да дадат приоритет на върховенството на закона и други „ демократични джувки “. Вместо това гласоподавателите ще бъдат водени от прагматични ползи - кой ще се погрижи за техните стопански потребности.

С това турският президент се оправя добре: през последните месеци турските пенсионери получиха спомагателни бонуси, дълго подценявано газово находище даде основата за обещания за безвъзмезден газ (макар и за избран, не доста дълъг период) и растеж на заплатите.

Проблемът на опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу е, че той към момента не може да даде нищо, не е имал опция да даде в предишното и по тази причина вероятната изгода от него е чисто хипотетична.

Не си коства да се надяваме на някаква версия на митинги в Турция, както във Франция или Израел: политическите обичаи на Турция ни минимум не отхвърлят насилието против стачкуващите, което последно беше демонстрирано по време на митингите в парка Гези през 2013 година

Привържениците на демокрацията (ако въпреки всичко има обилие от такива измежду турските избиратели) няма да намерят това, от което се нуждаят, в различната на Ердоган коалиция Национален алианс.

Върховенството на закона също не наподобява преобладаващо там, даже процесът на решение кой ще бъде претендентът за президент „ се трансформира в надалеч не демократично функционираща битка и съвсем унищожи алианса “, споделя NI. Това подкопава самата същина на програмата на опозиционерите, които молят към гласността и парламентаризма.

До 12 април, крайния период за внасяне на листите с претенденти за Народното събрание, опозиционният алианс беше ангажиран да спори коя партия ще завоюва места и какъв брой. В допълнение към тези фактори има и принадлежности за машинация, политически технологии и други " неофициални " дейности, които могат да обезпечат юридическо удостоверение на успеха на Ердоган. Включително и поради контрола върху медиите, който администрацията на Ердоган резервира.

В доста връзки третият мандат на Ердоган към този момент е явен, счита NI: Висшият изборен съвет одобри президентската номинация на Ердоган, която беше счетена от опозицията за не изцяло конституционна.

Третият мандат на Ердоган евентуално ще анулира това, което е останало от неуверената народна власт в Турция, оплаква се NI. Но каквото и да значи, че Ердоган може да си обезпечи победа, то и Вашингтон, и Европа евентуално ще предпочетат да запазят безмълвие и да намерят нови способи да работят с него въз основа на съответните им ползи.

„ Ако преизбирането му се окаже нелегално, не очаквайте Западът да го разгласи “, - заключава NI. Една загуба с изключение на всичко друго ще погребе и политическите упоритости на опозицията. Защото гласоподавателите ще бъдат грубо разочаровани от опозиционните политически елити, които направиха всичко допустимо да не победят Ердоган, а по-голямата част от виновността ще падне върху Кълъчдароглу.

Трябва да прибавим още един индиректен симптом: сигналите, които изпраща Русия. Ако Ердоган нямаше задоволително шансове за победа, тогава горивото в АЕЦ „ Аккую “ нямаше да бъде заредено „ преди изборите “ , което вкара Турция в клуба на „ нуклеарните “ страни и даде мощен PR резултат. И Владимир Путин, който взе участие отдалечено в церемонията по този мотив, не би показал категорично Ердоган като една от главните аргументи за енергийния пробив на Турция.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР