Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят

...
Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят
Коментари Харесай

Протестиращите във Франция: Макрон наля масло в огъня и сега ще стигнем до край

Противниците на пенсионната промяна във Франция, отпред със синдикатите, дават отговор през днешния ден с всеобщи митинги по улиците на френските градове на решителността, която президентът Еманюел Макрон сподели в сряда, като съобщи, че промяната ще бъде извършена. Президентът на Франция отбрани " нужната " промяна и се разгласи срещу " крайното принуждение ", което се следи през последните дни по време на митингите. Малко преди маршът в Париж да тръгне в 14:00 ч., мобилизацията към този момент чупеше върхове в няколко огромни града.

Терминалите парижкото летище " Шарл дьо Гол " бяха блокирани, а на входа се образуваха дълги тапи. Управлението за гражданска авиация се притеснява, че обстановката ще се утежни, и упорства да бъдат анулирани 30 % от полетите на летище Орли в петък, 15 % в събота и по 20 % на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Движението по множеството линии на метрото в столицата е нарушено. Засегнати са и крайградските влакове. Протестиращите блокираха работата на Лионската гара в Париж. Те излязоха на релсите със синдикални флагове, а някои държаха сигнални ракети. Те приканват за оставката на френския президент Еманюел Макрон.

Към стачката се причислиха и доста учители, като в Париж са затворени 140 начални учебни заведения, както и доста междинни общообразователни учебни заведения. По данни на кметството в столицата 56% от учителите са стачкували в четвъртък. Учителският синдикат твърди, че 70% от експертите стачкуват в Париж. Персоналът на редица учебни заведения в Руан, Марсилия, Тулуза и други френски градове не отиде на работа.

Les tensions se déportent à l'angle de la rue du Guesclin et du quai Turenne près du CHU
— Laurène Trillard (@laurenetrillard)

По улиците на множеството огромни градове (Нант, Лион, Брест, Рен, Бордо, Лориен и др.) още от рано започнаха конфликти на протестиращи с полицията. Най-радикално настроените стачкуващи издигнаха барикади, възпламениха огньове, кофи за боклук, в Лориен възпламениха полицейски сектор, и градското пространство стартира да наподобява на място на бойни дейности. В Нант бе разрушен входът на постройката на Административния съд.

" Няма да се откажем, тъй като сме болшинство против Макрон в тази страна, той би трябвало да ни чуе ", споделя протестиращ пенсионер в Бордо, пред в. " Монд ". Той осъжда " промяната и социално-икономическата политика на Макрон като елитарна, която кара бедните да заплащат ". За вчерашното изявление на Макрон той споделя: " Не мога да претърпявам неистини, маскирани като информация. Той не се е вслушал в хората, в профсъюзите, даже в своите депутати, в никого. Сега ще продължим, няма да се откажем ". Според него " младежите си споделят, че в случай че той не ни чуе, ние ще покажем на какво сме способни, с цел да го накараме да го направи... Всички обществени достижения ги има, тъй като е имало власт на народа ", споделя той.

В Париж на площада на Бастилията, във към този момент голямата навалица (във френската столица се чакат сред 40 000 и 70 000 протестираще) млад графичен дизайнер споделя: " Макрон наля масло в огъня. И през днешния ден не става въпрос единствено за пенсиите, а и за портфейла на жителите ", възмущава се той и добавя, че ще показва, до момента в който Макрон не се отдръпна.

Според преброяването на в " Фигаро " в 14:00 ч. по улиците на Франция са излезли 350 000 стачкуващи, в съпоставяне със 154 000 на 15 март по същото време и 428 000 на 7 март.

След мобилизацията в през днешния ден профсъюзите, организиращи митингите, ще се срещнат довечера, с цел да обмисли последващите дейности на общественото придвижване.

Те разчитат и на възможен референдум, който да се допита до жителите и да накара изпълнителната власт да се огъне. Тази самодейност беше стартирана от опозиционни депутати, само че към момента би трябвало да бъде одобрена от Конституционния съвет, а по-късно ще би трябвало да се съберат близо пет милиона подписа в нейна поддръжка.

Готвят " френско посрещане " на английския крал Чарлз Трети

Британският крал Чарлз III, който през идващите дни ще направи първото си посещаване във Франция, надали ще получи топло посрещане. Британските и френските медии оповестяват, че програмата на пътуването може да бъде изменена поради митингите против пенсионната промяна.

Освен това френският синдикат SUD-Rail прикани протестиращите да " отидат във Версай ", с цел да одобряват " двамата крале " (Макрон и Чарлз III), както прилича на " френската традиция ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР