Протестиращите миньори най-вероятно няма да се срещнат с Денков.Това заяви

...
Протестиращите миньори най-вероятно няма да се срещнат с Денков.Това заяви
Коментари Харесай

Протестиращите миньори най-вероятно няма да се срещнат с Денков

Протестиращите миньори най-вероятно няма да се срещнат с Денков.Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Йорданка Германова от профсъюз “Подкрепа ”.

“Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 индивида отидохме с вярата да срещнем схващане, тъй че поканите за срещи с Министерски съвет са изчерпани, нашите претенции са отправени към Народното събрание и парламентарно показаните партии, тъй като те са единствените, които биха могли към този миг, когато териториалните проекти са към този момент в Брюксел, да откликнат на настояванията на хиляди служащи от бранша ”, съобщи Германова.

Протестиращите миньори

Според Германова настояванията на протестиращите по никакъв метод не намират приложение в териториалните проекти. За тях тя сподели, че са се срещнали главно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

“На процедура с териториалните проекти се цели закриване на въгледобив и енергетиката в България. И в случай че в предходните разновидности на териториалните проекти бяха по-меки ограниченията, то в последния вид, който едвам през днешния ден откакто беше изпратен в Брюксел беше качен на уеб страницата на Министерството на енергетиката, нещата са доста по-сериозни и доста по-зле от позиция на понижаване на мощности най-много ”, разяснява Йорданка Германова.

Както Safenews писа,страната ни е закъсняла с диалога за въглеродните емиси. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

“Закъсняли сме с този диалог в България с най-малко 20 години. През 2003 година влезе в деяние директивата, която вкара пазара на въглеродните излъчвания. А през 2005 година стартира самия пазар. Ние седим до ден сегашен и едвам в този момент започваме да го водим и не сме готови. Неизбежно се стига до тези конфликти. Но главен фактор, който дефинира ориста на въглищната сила е пазара. Тази година е паднало производството на електричество от въглища с 25%, поради пазара ”, съобщи Попов.

Според него можем да преговаряме за отсрочвания, само че не за пазара. Попов е безапелационен, че поради цената на въглеродните излъчвания цената на силата от въглища е доста скъпа.

“Можем да преговаряме за елементи, отсрочвания, избрани условия, формулировки – не за пазара. Заради цената на въглеродните излъчвания, въглищната електрическа енергия е доста скъпа, неконкурентно способна и тя се притиска от новите технологии и от обстоятелството, че ние сме в интегриран пазар ”, уточни той.

Министърът е безапелационен, че сега от митинга на миньорите се възползват и политически партии.

“Винаги когато има напрежение, в този момент то е поради предаването в последния период на проектите в Брюксел, и настъпи в избирателен интервал има политически партии, които недобросъвестно се възползват и скачат върху митинга и го разпалват още повече ”.

Още вести четет в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР