Протестиращи в Черна гора срещу интронизацията на митрополит Йоаникий и

...
Протестиращи в Черна гора срещу интронизацията на митрополит Йоаникий и
Коментари Харесай

Протести в Черна гора заради интронизацията на митрополит Йоаникий

Протестиращи в Черна гора против интронизацията на митрополит Йоаникий и визитата на сръбския патриарх Порфирий пробиха полицейския кордон на входа на град Цетине и покриха пътя с камъни, оповестява Националната телевизия.

Интронизацията в манастира " Рождество на Пресвета Богородица " в Цетине, планувана за 5 септември, провокира неодобрение измежду националистическите среди на Черна гора.

Движението, наричащо себе си „ комити “, неведнъж е провеждало протестни акции пред оборудванията на СПЦ, чието духовенство те считат за проводници на просръбската политика в Черна гора.

За да избегнат произшествия по време на церемонията, управлението на църквата отхвърли да предложения вярващи в манастира. Тържествената среща на сръбския патриарх Порфирий е планувана за довечера пред катедралния храм „ Възкресение Христово “ в Подгорица.

„ Група жители пробиха полицейски кордон на околовръстния път на входа на Цетине и разпръснаха камъни по него... След това беше продънен кордона на пожарната, полицията употребява специфични средства “, заяви телевизионният канал, който също разгласява видео от случая.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич в особено послание прикани жителите да не се поддават на провокации на " политически и незаконни структури " по време на интронирането.

Черногорският съвет за национална сигурност, управителен от премиера, в петък издаде указания към разследващите служби и службите за сигурност " за усилване на координацията за поддържане на конституционния ред и отбрана на конституционните права и свободи на жителите ".

Черногорското министерство на вътрешните работи заяви за ареста на четирима поданици на Никшич, в чиято кола полицията е разкрила 10 грама кокаин, 7,65 мм револвер с 13 патрона, шест защитни маски, три кутии с пикантен спрей, дървена бухалка, 62 железни топки и тениски със знаци. Задържаните признаха, че отиват на идния протестен протест в Цетине. Днес протестиращите започнаха да се събират там, полицията сложи бариери пред манастира и две бронирани машини.

Министерството на вътрешните работи на Черна гора и сръбските управляващи неведнъж са изразявали опасения за сигурността по време на идните църковни събития.

Министърът на вътрешните работи на републиката Сергей Секулович уточни допустима радикализация на обстановката в Цетине на 5 септември. Над 1800 служители на реда са ситуирани за попречване на произшествия на събитието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР