Протестиращи срещу властта в Ирак блокираха нефтено находище, докато политическите

...
Протестиращи срещу властта в Ирак блокираха нефтено находище, докато политическите
Коментари Харесай

Антиправителствени протести заляха Ирак

Протестиращи против властта в Ирак блокираха нефтено находище, до момента в който политическите фракции останаха парализирани в опитите си да сформират ново държавно управление, съобщи Агенция Франс Прес.

 © БГНЕС
Наколкостонин безработни, които търсят работа, блокираха достъпа до полето Насирия, в което се намира нефтеното находище. То е ситуирано на към 300 километра южно от Багдад, и създава към 82 000 барела нефт дневно.

Днес е вторият ден с ефикасни митинги на стачката, която продължава към този момент четвърти месец. Това е първият митинг в страната, който блокира работата във втория по величина производител на петрол.

Протестите, водени от гневни младежи, упорстват цялата политическа класа, която ръководи след свалянето на Саддам Хюсеин от власт през 2003 година, да бъде изгонена. Основни лозунги на протестиращите са изказвания, че политиците са управлявали неприятно стопанската система, разкъсвани са от корупция и са продали националните си ползи за това Иран да стане по-могъща страна от Ирак.

Продължаващите митинги станаха причина седмици наред учебните заведения в страната да бъдат затворени, а държавните служби да не могат да работят.

Протестите не престават, макар че управляващите ги посрещнаха с палки, сълзотворен газ и моменти на принуждение. До момента 460 души са починали при конфликтите, а над 25 000 души са ранени.

Протестиращите реализираха непълен триумф през ноември, откакто министър-председателят Адел Абдел Махди подаде оставка, само че остана на управителен пост.

Проиранските и други политически фракции от този момент се борят за намирането на негов правоприемник - към този момент без триумф.

Протестиращите желаят и правдивост за тези деятели, които са били убити, - доста от тях просто са били разстреляни по улиците.

В полицията са постъпили и десетки недоволства за това, че протестиращи са били отвлечени в селските региони покрай Багдад в продължение на няколко часа или дни, преди да бъдат изоставени край пътя.

Организацията на обединените народи към този момент упрекна полицията, че води размирна акция посредством закани, отвличания и убийства на стачкуващи.

Държавната комисия по правата на индивида заяви, че към момента няма данни за местонахождението на 56 деятели, за които се смята, че са в неопределеност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР