Протестиращи срещу местното правителство на Хонконг се опитаха да влязат

...
Протестиращи срещу местното правителство на Хонконг се опитаха да влязат
Коментари Харесай

Революция в Хонконг: Щурмуваха парламента! По улиците е страшно! Зрелищни КАДРИ

Протестиращи против локалното държавно управление на Хонконг се пробваха да влязат в постройката на районния парламент. Демонстрантите счупиха прозорци на постройката, като понесоха железна количка през стъклените порти, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Полицията се намеси и употребява сълзотворен газ против протестиращите. Във вътрешността на Народното събрание се виждат служители на реда от силите за битка с безредиците.



Сградата бе в епицентъра на митингите през последните седмици, проведени против импортиран от държавното управление проектозакон за разрешаване на екстрадициите към континенталната част на Китай.



В опита за навлизане в Народното събрание през днешния ден вземат участие единствено дребна част от хилядите протестиращи, блокирали тази заран основни улици пред държавния комплекс на Хонконг, отбелязва dir.bg.

До ескалацията на напрежението се стигна малко преди началото на плануваното за през днешния ден шествие от парка Виктория до административните здания, което се провежда годишно във връзка годишнината от връщането на Хонконг на Китай, станало на 1 юли преди 22 години.

Според ДПА стачкуващи останали цяла нощ край държавния комплекс, с цел да стачкуват по време на церемонията по издигане на знамето. Към 7,30 часа локално време по улиците към този момент е имало хиляди хора с каски и маски.

Местната медия Епъл Дейли заяви, че в града са ситуирани 5000 служители на реда, в това число в цялостно снаряжение за битка с безредиците.

Самата гала по издигане на флага се състоя при нараснали ограничения за сигурност тази заран, а полицията употребява щитове, с цел да отблъсне стачкуващите, блокирали близка улица. Хонконгските водачи и присъстващите посетители наблюдаваха церемонията в градския конгресен център, вместо на открито, както е нормално. Правителството посочи като причина неприятното време след лек дъжд по-рано сутринта, съобщи Асошиейтед прес.

Главният админ на Хонконг Кари Лам сподели, че поредицата митинги, в които се включиха стотици хиляди студенти и други участници, са й посочили, че би трябвало да се вслушва повече в гласа на младежта и народа. Хонконгската ръководителка беше подложена на унищожителни рецензии за опита й да прокара закон, който би разрешил екстрадицията на обвинени, с цел да бъдат съдени в континентален Китай.

"Това ме накара изцяло да осъзная, че като политик би трябвало непрекъснато да си подсещам за нуждата да разбирам публичните настроения вярно ", съобщи тя в петминутната си тирада на събитието.

Лам посочи, че желанията на ръководещите са положителни. Тя увери, че ще си вземе поука и ще подсигурява, че в бъдещата си работа държавното управление ще се старае да бъде по-близо до хората и да реагира на настояванията, мненията и вижданията на обществеността.

Охраната изведе от залата на конгресния център продемократичен народен представител, който прикани Лам да подаде оставка.

За следобяд е планувано протестно шествие, което се чака да бъде по-многолюдно от нормално заради необятната опозиция против дейностите на държавното управление в последно време, пробудили страховете, че Китай последователно разрушава свободите в Хонконг. Според уредниците в предходните две демонстрации против законопроекта са взели участие над един милион души. Кореспонденти на Франс прес оповестиха, че минимум три булеварда са изпълнени с младежи, които са почнали да издигат барикади.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР