Протестиращи са влезли в сблъсъци с полицията, опитвайки се да

...
Протестиращи са влезли в сблъсъци с полицията, опитвайки се да
Коментари Харесай

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Каталуния заради кражба на религиозни артефакти

Протестиращи са влезнали в конфликти с полицията , пробвайки се да не разрешат изнасянето на противоречиви религиозни артефакти от музей в Каталуния .

Това е най-новият израз на напрежение сред каталунските сепаратисти и централното държавно управление на Испания преди изборите, които ще се проведат на 21 декември в региона, отбелязва " Ройтерс ".

 Партиите за самостоятелност на Каталуния губят болшинството си
Партиите за самостоятелност на Каталуния губят болшинството си

Това ще им даде 67 места в 135-местния районен парламент

Манастир в прилежащата област Арагон разгласи, че над 44 от неговите артефакти са били продадени нелегално в Каталуния през 1980-те години и въпросът се трансформира в знак на по-широкото противоречие сред съперниците и поддръжниците на каталунската самостоятелност.

Културният министър Иниго Мендес де Вико разгневи каталунските националисти през ноември, употребявайки специфичните краткотрайни пълномощия да одобри молба от арбитър от Арагон, призоваваща артефактите да бъдат върнати в предходния им дом - локален манастир .

Миналия месец Мадрид пое управническия надзор над Каталуния, с цел да потуши рецесията по отношение на отцепването на региона и свика предварителни районни избори.

Стотици протестиращи са се събрали пред музея Лейда в западната част на Каталуния, където се съхраняват артефактите, групи, борещи се за самостоятелност на региона, приканиха поддръжниците си да спрат полицията да ги изнесе.

Имало е леки конфликти, като не се оповестява за ранени хора , като артефактите са били дефинитивно изнесени към обяд.

Бившият водач на Каталуния Карлес Пучдемон, който понастоящем се намира в заточение в Брюксел, разкритикува дейностите на полицията в " Туитър " и упрекна три партии - ръководещата Народна партия, социалистическата партия и " Сиудаданос ", които са съдружници в идните районни избори.

Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че неговото държавно управление не може да се опълчва на правосъдни решения, тъй като това би означало нарушаването на главния принцип на върховенството на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР