Протестираха в цялата страна за повече пари в сектораАктьори, музиканти,

...
Протестираха в цялата страна за повече пари в сектораАктьори, музиканти,
Коментари Харесай

Културните дейци заплашиха с безсрочни стачки

Протестираха в цялата страна за повече пари в бранша
Актьори, музиканти, чиновници от музеи и галери скандираха пред Министерски съвет

Не виждам защо стачкуват, разяснява Асен Василев

Под наслов " Народ без просвета е народ без бъдеще! " културни дейци от София и страната стачкуваха пред постройките на Министерството на културата и Министерски съвет с претенции за законови промени, които да подсигуряват нарастване на бюджета за просвета.  Демонстрации имаше и в редица други градове.

Сред протестиращите са представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация " Култура " към КНСБ и Национален фонд " Култура " към КТ „ Подкрепа “.  

В София протестиращите излязоха на пътното платно и затвориха за малко бул. " Александър Стамболийски ". След това се насочиха към пл. " Независимост " (Ларгото), където в постройката на Народното събрание на пл. “Княз Александър I ” №1 заседаваха народните представители, а в постройката на Министерския съвет на бул. " Княз Александър Дондуков " №1 заседаваше държавното управление. Следобед се стигна и до напрежение откакто полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет, скандирайки „ Денков, слез! “.

„ За първи път виждам толкоз положителна и градивна сила, вълнувам се повече от приемането на награди. Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на генерации наред “, сподели Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България. Той предизвести, че в случай че няма резултати, ще се стигне до затваряне на културни институции безсрочно и всеобщи стачки.

Артистите са недоволни, че заплатите в бранша са доста по-близки до минималните, в сравнение с до междинните за страната. 
„ Надявам се да не останем излъгани, настояванията ни са в три огромни групи – преди всичко фрапантно увеличение на бюджета за просвета, законодателни промени и държавно съфинансиране общинските културни институти ", съобщи Станислав Почекански, ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„ Ако някой в страната желае 50 на 100 нарастване на заплатите при пет % планувана инфлация, това явно няма да се случи. Бюджетът за просвета е повишен доста по отношение на предходната година - над 50 млн. лева са за театрални изкуства и с 28,5 млн. лева за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам защо стачкуват ", разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев.

При културните дейци отидоха Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от " ИТН " се срещнаха с представители на протестиращите. Като ръководител на Комисията по просвета и медии Биков предложи сред първо и второ четене на бюджета да бъдат направени следните промени: 28 млн. лева, които са заложени за планове да бъдат трансферирани за галерии, музеи и театрални изкуства; Рестрикциите, които са свързани с това не всички облаги да остават в самия културен институт, а при постигане на избрани равнища остатъкът да отива в Министерството на културата, да не бъдат избрани със закон, а с решение на Министерски съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР