Протести в Мароко заради убити туристи с джетове в Алжир

...
Дългогодишното напрежение между Мароко и Алжир се повиши със смъртоносна
Коментари Харесай

Дългогодишното напрежение между Мароко и Алжир се повиши със смъртоносна конфронтация в морето миналата седмица между бреговата охрана на Алжир и няколко мъже на джетове.

Министерството на националната отбрана на Алжир призна, че неговите сили са стреляли по група хора на джетове, които са се отклонили в алжирски води от Мароко във вторник и че по-късно е открито тяло. Стрелбата предизвика национален гняв в Мароко.

В понеделник Националният съвет за правата на човека на Мароко категорично осъди използването на бойни патрони от бреговата охрана на Алжир срещу невъоръжени цивилни, като осъди инцидента като „тежко нарушение на международните стандарти и законите за правата на човека“.

Отделно в понеделник няколко десетки марокански правозащитници се събраха пред седалището на парламента на страната в Рабат, заклеймявайки „алжирския военен режим“ и размахвайки плакати, изискващи отговорност за инцидента.

Северноафриканските съседи нямат дипломатически отношения и морската им граница е затворена от 90-те години на миналия век поради дългогодишни спорове, главно за територията на Западна Сахара. Но смъртоносните сблъсъци в морето са необичайни.

Мароканските медии твърдят, че алжирските сили са убили двама летовници при инцидента миналата седмица. Франция казва, че френски гражданин е сред убитите, а друг френски гражданин е задържан.

Убитите мъже са били братовчеди. Билал Киси беше 29-годишен френско-мароканец, докато Абделали Мечуар, 40-годишен, беше мароканец, пребиваващ във Франция, според агенция АФП. Марокански медии по-рано съобщиха, че и двамата загинали мъже са били френско-марокански двойни граждани.

Министерството на отбраната на Алжир заяви в изявление късно в неделя, че частите на бреговата охрана са прихванали три джетове, които тайно са навлезли в алжирски води.


„Като се има предвид повишената активност на бандите за трафик на наркотици и организираната престъпност в този крайморски граничен регион и упоритостта на онези, които карат водни скутери [джет ски], персоналът на бреговата охрана стреля предупредително. След няколко опита бяха произведени изстрели, които принудиха един от водните скутери да спре, а другите два избягаха“, се казва в изявлението.

На следващия ден патрул на алжирската брегова охрана откри тялото на мъж с дупка от куршум от огнестрелно оръжие, се казва в изявлението, без да се уточнява. Мароканските сили са открили още едно тяло, според доклади на мароканските медии.

Братът на Билал, Мохамед, който също караше джетове, беше казал на мароканска медия, че той, брат му и приятели са били на почивка и са карали личен плавателен съд край бреговете на мароканския град Сааидия, когато бензинът им е свършил и се пренесе на алжирска територия. Билал Киси беше погребан в района миналата седмица. Семейството на Мечуар търси репатриране на тялото му от алжирските сили, според съобщения в мароканските медии.

Мароканските власти не са предоставили подробности за случилото се.

Мароканските прокурори започнаха разследване на „жесток морски инцидент“, включващ петима души на водни скутери, съобщи официалната мароканска информационна агенция MAP.

Марокански протестиращи за правата на човека призоваха за по-строги действия. Идрис Седруай, президент на Мароканската асоциация за гражданство и човешки права, говорейки на протеста, характеризира инцидента като „умишлено и предумишлено убийство“.

Седроуаи каза, че неговата асоциация, заедно с други организации с подобно мислене, проучва възможността за завеждане на дело в международни съдилища срещу лидерите на алжирската армия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР