Протести срещу поскъпването на горивата в цялата страна. В София

...
Протести срещу поскъпването на горивата в цялата страна. В София
Коментари Харесай

Протестът срещу цените на горивата прерасна в искане на 750 лева минимална работна заплата

Протести против повишаването на горивата в цялата страна. В София недоволстващите се събраха пред постройката на Министерския съвет.

Според протестиращите растежът на цените е голословен. Статистиката демонстрира, че през последния месец цената на горивото се е повишила приблизително с сред 11 и 13 стотинки. От началото на годината скокът е с към 30 стотинки. Най-високи цени се регистрират в Северозападна България.

Протести против цените на горивата през днешния ден се провеждат още в Пловдив, Пазарджик и Хасково, а през последните дни имаше и във Велико Търново, и Стара Загора.

В София митингът бе проведен от Национален профсъюз " Защита " и прерасна в искане за нарастване минималната работна заплата от 510 лева на 750 лева

От синдиката желаят нарастване на минималната работна заплата от януари следващата година на 750 лв., а от 2020 година - 1000 лв..

Според проектобюджета за 2019 година, минималната работна заплата ще стане е 560 лв..

Протестиращите се оповестиха против цялата подоходна политика на ръководещите, показаха и недоволството си от повишаването на газа и всички произлизащи от това услуги като тока и парното.

Зам.-председателят на Националния профсъюз " Защита " Милена Атанасова сподели, че митингът им е кротичък и няма да блокират кръстовища. Атанасова добави, че това надали ще е единственият им митинг, защото опитът ѝ показвал, че властимащите не чуват от веднъж настояванията на народа, а в това време страната има пари, само че казусът е в неправилното им систематизиране.

" Основното искане, което слага бизнесът, е за почтено заплащане. В това число нарастване на минималната работна заплата за страната, не с 50-60 лева, а да бъде 750 лева от началото на идната година. Увеличение на медицинските сестри и лекари, които бягат и поради, което здравната ни система е в колапс. Искаме минимална работна заплата за сестрите 1500 лева, за лекарите – 2000 лева Увеличение на заплатите на хората, работещи в действителния сектор- тежката промишленост, металургията, рудодобива, химията и други най-малко 1200 лева Не на последно място слагаме настояването си за нарастване на минималната пенсия от 200 лева на 350 лева ", изясни настояванията на протестиращите Атанасова.

Според нея всичко това е допустимо да се случи, тъй като всяка година страната има бюджетен остатък в размер на над 3 милиарда лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР