Протести на превозвачи блокираха движението в София и в някои

...
Протести на превозвачи блокираха движението в София и в някои
Коментари Харесай

Протестът на превозвачите блокира големите градове

Протести на превозвачи блокираха придвижването в София и в някои градове на страната. Служителите на градския превоз в столицата продължиха своя митинг пред Министерския съвет. В митинга участваха работещи от " Столичен електротранспорт " ЕАД, " Столичен автотранспорт " ЕАД, " Метрополитен " ЕАД и " Център за градска подвижност " ЕАД, съобщи Българска телеграфна агенция.
 Протест на превозвачи пред Министерски съвет Протест на превозвачи пред Министерски съвет Източник: Zonanews

Техните претенции са за актуализация на бюджета заради последствията от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите. Протестиращите носят български флагове и плакати, на които написа: " Спрете несъответстващата транспортна политика ", " Правителствата са краткотрайни, превозът е безконечен ". Блокирано е придвижването в пространството сред Министерския съвет, Президентството и Народното събрание. Има засилено полицейско наличие.

Протестът стартира през днешния ден, в 8:00 ч., на следните местоположения в София: пл. " Лъвов мост ", пл. " Сточна гара " и кръстовище " Петте кьошета ". ​За през днешния ден митинги са декларирани от чиновници на столичния градски превоз, таксиметрови водачи и превозвачи. Представители на транспортния отрасъл излязоха също на митинг макар срещата си с премиера Кирил Петков през вчерашния ден. Част от тях се събраха на входа на София откъм страната на парк " Врана ". Там са ситуирани тежкотоварни коли.

От другата страна на придвижването са спрени междуградски рейсове. Демонстрацията на превозвачите е поради възходящите цени на горивата. Те възразяват и против предстоящото разширение на обхване на тол системата. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова изясни, че имат позволение да стачкуват в центъра на града, само че тъй като допуска, че няма да бъдат позволени от Министерство на вътрешните работи с тежкотоварните коли, има подготвеност протестиращите да бъдат извозени с рейсове, с цел да се причислят към демонстрациите на Столичния автотранспорт пред Министерския съвет по-късно през днешния ден.
Милтенова чака с градивен разговор да се изпълнят упованията на превозвачите. Протести стопират автобусните линии сред Кюстендил и София Заради митинг на превозвачите през днешния ден до 17:00 часа няма да се извършват автобусните транспорти по линията Кюстендил – София и назад. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че поради оповестените протестни дейности от страна на синдикалните транспортни служащи и браншовите организации в превоза стопира обслужването на автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от " Юнион Ивкони ".
 Протест на таксиметрови водачи Протест на таксиметрови водачи Източник: Zonanews
Превозвачи от Ловешка област се събраха на митинг. Автошествието с тежкотоварни камиони и леки коли потегли от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където провокира тапи колони от коли. Превозвачите стигнаха до п.в. " Абланица ", като придвижването по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

Според уредниците на митинга до 12:00 часа два пъти за няколко минути ще блокират придвижването по първокласния път София – Варна, в региона на п. в. " Абланица ". В митинга се включиха множеството от транспортните компании от района. По информация на протестиращите единствено в Ловеч има към 30 превозвачи. В митинга не се включиха компаниите за транспорт на пасажери.

Днес те не престават да извършват по график курсовете си от публичния превоз. Исканията на протестиращите са за понижаване акциза на горивата с 50 %, както и отсрочване на плануваното разширение на толсистемата. Автобуси не потеглят през днешния ден от автогарата в Смолян по линии към Пловдив и София, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. Смолянски превозвачи се включват в националния митинг. Градският превоз в Смолян работи и графикът не е обиден от протестните дейности.

В знак на митинг са спрени до 17:00 часа рейсовете към Пловдив, София и линиите към близките села, обявиха от най-големия автобусен транспортьор в региона – " Рожен експрес ". Останали без транспорт пасажери на автогарата се пробват да провеждат споделено пътешестване. Спираме придвижването на колите ни по вътрешните линии - общинска, регионална и републиканска транспортни схеми.

Това заяви при започване на митинг в 9:00 часа през днешния ден членът на Управителния съвет на Националното съдружие на автобусните превозвачи и притежател на най-голямата компания за автобусни транспорти в Хасковска област - " Арда тур ", Себахтин Исмаил. Проявата ще бъде всеобща и позволявам, че всички сътрудници ще се включат в нея, разясни Исмаил. Той добави, че се разисква отчасти възобновяване на превоза след края на днешните матури, което да разреши на учениците да се върнат по родните си места.

След това обаче спирането на курсовете ще се възобнови до избрания час 17:00. Превозвачи от Варна излязоха на митинг без да блокират пътни артерии в града. Те се събраха на входа на Варна от автомагистрала " Хемус ". В протестното шествие до Катедралата в центъра на града се включиха няколко тежкотоварни камиона, които минаха по улиците в надути клаксони. Основните ни претенции са три, съобщи ръководителят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков.

По думите му първото е обвързвано с тол таксите и обсега на тол системата. Вдигането на таксите с пъти за камиони и рейсове не устройва действителния транспорт, уточни Петков. Освен това, съгласно него, в Европа няма процедура второкласните пътища да са обхванати от тол система. Второто искане на протестиращите е обвързвано с цените и акцизите на горивата. Максим Петков изясни, че става въпрос за дизела и тежкия транспорт. По думите му газта взема решение някакъв проблем единствено на дребните бусчета.
 Протест на превозвачи Протест на превозвачи Източник: Zonanews
Третото ни искане е характерно на автобусния отрасъл, тъй като към този момент 14-15 години не са повишавани парите, които страната дава за субсидии на градските транспорти, разяснява още синдикалистът. Той заяви още, че в региона има спрени междуградски транспорти през днешния ден, в това число по маршрута от столицата към Варна. Някои от транспортите ще бъдат възобновени на обяд. Протестът затрудни за малко придвижването по североизточния околовръстен път на Ямбол сред 11:30 и 12:00 часа през днешния ден.

Десетки тежкотоварни коли, камиони и рейсове от Ямбол, Сливен и Бургас започнаха да се събират от сутринта на паркинга до пътен възел Кабиле на автомагистрала " Тракия ". Превозвачите се отхвърлиха от първичното си желание да блокират придвижването по автомагистралата и пътя за граничен пункт " Лесово ". Протестиращите потеглиха в петкилометрова колона, преминавайки през село Кабиле към Ямбол. По околовръстния път в града придвижването бе затруднено за към половин час.

Превозвачите обявиха, че остават в протестна подготвеност, до момента в който настояванията им не бъдат чути. Представители на транспортния отрасъл в Стара Загора се включиха в митинг в града. В момента камионите им затрудняват придвижването по основния път Стара Загора - Димитровград, който е подстъп към автомагистрала " Тракия ". В митинга вземат участие и автобусни превозвачи. Очаква се митингът им да премине умерено и да не блокират придвижването по пътя.

Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен Около 30 рейсове се събраха преди 10:00 часа на ул. " Иван Миндиликов " до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. Днес до 17:00 часа няма да се извършват транспорти по постоянните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен. Автобусите, които вземат участие в митинга, ще останат паркирани на ул. " Иван Миндиликов ".
 Протест на превозвачи пред Министерски съвет Протест на превозвачи пред Министерски съвет Източник: Zonanews
Сутринта те са се движили по разписание, с цел да могат жителите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата. Няколко десетки камиона паркираха в дясното платно на аутобана в посока София на километър от Граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево ". При предходната демонстрация на неодобрение на 10 май на същото място пътят бе затворен на няколко пъти, въпреки и за малко.

Собственици на компании и техният личен състав припомниха настояванията си - унищожаване на биосъставката от дизелото гориво, която покачва цената му, възобновяване, понижаване или цялостно отпадане на акциза върху горивата и мораториум върху тол таксите и разширението на обсега на системата. От сектора предизвестяват за предстоящи банкрути и също по този начин упорстват за по-добри пътища. Камиони, рейсове, таксиметрови коли блокираха отчасти придвижването на ул. " Крайезерна " в Бургас Протестиращите затвориха улицата за товарни коли.

Пропускат се единствено леки коли. В развой на конкретизиране е дали блокадата ще прерасне в шествие по улиците на морския град, сподели участник в митинга. Управителят на транспортната компания " М-БУС " Румен Христов сподели, че колите на сдружението до 9:00 часа тази заран са работили по постоянни линии, с цел да не попречват учениците, които се явяват на матурата по български език и литература. Блокадата на превозвачите в Бургас продължава. Междуселищният превоз в региона спря работа от 10:00 часа.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР