Протестът започна пред УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович и продължи

...
Протестът започна пред УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович и продължи
Коментари Харесай

В Момента В Цяла България Се Случва Нещо Гигантско! Мая Манолова Изригна: Безобразие!

Протестът стартира пред УМБАЛ " Проф. доктор Стоян Киркович " и продължи с шествие, в което обаче, по изказване на медицинските експерти, поради напън и закани за уволняване, се включиха едвам двайсетина експерти по здравни грижи.

" Недопустим е натискът, който ръководители на лечебни заведения не престават да оказват върху медицинските сестри, да не стачкуват. Питам аз, в кой век живеем, обикновено ли е в сякаш демократична България, 30 години след демократичните промени, да се питаме имат ли право медицинските сестри да стачкуват или нямат право ", сподели омбудсманът.

Доказателство за оказван напън бе и фактът, че една от организаторките на митинга - здравната сестра Елена Якшева, получи телефонно позвъняване от " Личен състав " за това, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно поделение.

" Това е цялостно безсрамие, тъй като въпреки и официално да е спазен законът за всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предизвестие от страна на управлението на болничното заведение. Това е метод да бъде притисната в ъгъла и да се потушат опитите за митинг и смяна на тежкото състояние ", акцентира Манолова.

По думите й настояванията на протестиращите не са политически, а съсловни и професионални и всеки опит да бъдат притискани и спирани наложително би трябвало да бъде наказан.

" Този митинг не е единствено за заплатите на медицинските сестри. Това е митинг, който е и за нас пациентите. Това е митинг и за лекарите. Това е митинг за цялата здравна система. Това, което те желаят, са промени в здравната система, които да са в интерес на жителите и на всички работещи в бранша ", означи Мая Манолова.

По думите й медицинските експерти са прави да са гневни, тъй като нито едно от обещанията, които са им дадени преди изборите, не е изпълнено.

" Министърът на опазването на здравето даде обещание, че до 20 април т.г. ще има нови планове на закони за съсловните организации - има ли такива планове, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за установяване работните заплати на медицинските експерти - видяхте ли такава методика, не, не сме видели такава методика. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат най-малко на равнището на контрактуваното в Колективния трудов контракт, а точно 950 лева стартова заплата за медицински експерт. Реално нарастванията, които се случиха, са в границите на 20 лева, 50 лева, до 80 лева Това е неистина от страна на Министерството на здравеопазването и отвод от промени. Отказ да се вземат решение проблемите в здравната система ", заключи омбудсманът.

Според нея проблемите в бранша демонстрират добре проведен безпорядък, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на избрани места един медицински експерт получава по 20 лева, а различен - нищо.

Мая Манолова добави, че на следващия ден, 12 юни, от 15.00 часа ще отиде и в столичната болница " Токуда ", тъй като върху здравната сестра Мая Илиева - лицето на митингите, също е оказван напън.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР