Протестът на миньорите и енергетиците ескалира и поне засега блокадите

...
Протестът на миньорите и енергетиците ескалира и поне засега блокадите
Коментари Харесай

Денков зове за спешен диалог миньорите, преработват плановете. Протестът: Изтеглете ги!

Протестът на миньорите и енергетиците ескалира и най-малко към този момент блокадите по автомагистралите остават безсрочни, без значение че министър председателят Николай Денков предложения представители на синдикатите да дойдат в Министерския съвет в неделя. Те не се отзоваха и от дейностите им излиза наяве, че желаят той да отиде при тях и че митингът се трансформира в дълготраен.

“Трябва да има диалог, само че не през мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса ”, сподели в неделя по здрач акад. Денков, откакто на вятъра очакваше някой да пристигна.

Той засяга странната обстановка в събота, при която на 208-ия километър на “Тракия ” - до разклона за Стара Загора, където бе окупирано от протестиращите, пристигна енергийният министър Румен Радев. Тогава хората останаха на платното за София, а министърът и придружителите му, в това число и шефовете на държавните Топлоелектрическа централа “Марица - изток 2 ” и “Мини Марица - изток ”, бяха на платното за Бургас. Разделяше ги двойна мантинела, а с цел да се чуват, двете страни използваха един и същи мегафон, който си подаваха през мантинелата

Само един синдикалист се престраши да застане сред двете мантинели, с цел да задава въпроси.

Странният разговор не докара до нищо, защото настояванията на протестиращите набъбнаха - те приканиха за неотложно евакуиране на предадените в последния вероятен миг в Европейската комисия териториални проекти за трите въглищни района – Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Министър Радев се опита да им изясни, че това е невероятно и договарянията по тези проекти ще продължат до края на годината. Изтеглянето им и повторното им предаване чак след месец на процедура понижава времето за водене на договаряния по тях, защото до 31 декември т.г. всички страни членки с този проблем би трябвало да са договорили стъпките и периодите за последователното понижаване на производството на ток от въглища, рекултивацията на терените и плановете, в които ще се влага, с цел да се откри работа на съкратените.

В неделя Денков също бе безапелационен, че в случай че в този момент страната ни отдръпна проектите, парите се губят и “оттук насетне няма защо да си приказваме ”.

“Възмутително е, че митинги на “Мини Марица - Изток ” се провеждат от лидер на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг уредник е изявен деятел на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални начинания, няма да оказват помощ на хората, ще оказват помощ единствено на упоритостите на политиците за локална власт. Няма да има решение с митинги, блокади, волно или несъзнателно поддържане на нечии политически упоритости ”, уточни министър председателят.

Денков видя и политическа интервенция в митингите от съответни партии. “Виждат се флагове на “Възраждане ”, считат че по този начин ще завоюват известност за изборите, само че те работят против хората от района. Също по този начин има партийни участия от страна на левицата, има и други ”, уточни още министър председателят.

Междувременно протестиращите на Прохода на републиката се съгласиха да охлабят леко блокадата там, като пуснат придвижването на камиони до 12 тона сред 16 и 20 часа в неделя и в понеделник сутринта от 6 до 10 часа. След това обаче те ще продължат блокадата и по всичко наподобява, че имат желание да останат дълго, тъй като

в неделя по обед разпънаха палатки.

Те си проведоха и свое сметоизвозване - има камион, който дойде няколко пъти денем, с цел да натовари боклуците, събрани в чували.

В същото време протестиращите край Стара Загора преговаряха с полицията, само че не се съгласиха с предлагането да освободят най-малко пътя за Димитровград с аргумента, че това ще заплаши живота на жителите, които пожелаят да дойдат пеш при тях, с цел да се причислят към митинга.

Те приканват жителите да ги поддържат, като споделят, че се борят за ползите на всички, защото

без “Марица - изток ” ни чака доста по-скъп ток и скок на всички цени.

Спорът по това продължи през целия ден, като водачът на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов сподели по БНР, че страната ни има най-малкото потребност от базова енергийна мощ, която в същото време да е и задоволително маневрена, каквито са въглищните централи. В противоположен случай съгласно Манолов ще пристигна време след 18 часа страната да остане без ток и “няма да има тогава някои хора къде да си зареждат таблетите и да си вършат смутита ”, сподели той.

Според него да се води диалог с държавното управление постфактум, т.е. откакто териториалните проекти към този момент са импортирани в Европейска комисия, е неуместно.

“Не можеш да загубиш нещо, което не си имал ”, сподели той в отговори на казаното от премиера Денков, че в случай че не се изпратят проектите в Брюксел, може да загубим 4 милиарда лева

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов обаче му опонира задочно, като сподели, че себестойността на тока, създаван от въглищните централи, пораства и ще продължи да нараства, защото се товари с увеличените цени на въглеродните квоти. Но акцентира, че въглищните централи въпреки всичко ще работят задоволително дълго време - чак до 2038 година, и намаляването на производството ще става последователно.

Освен това той акцентира, че държавното управление има желание да развие на площадката на АЕЦ “Козлодуй ” нови нуклеарни мощности, които да бъдат построени и към 2035 година да влезе в употреба нов нуклеарен блок с чиста мощ най-малко 1 гигават и няколко години по-късно - още 1 гигават. 

Площадката в “Белене ” остава нуклеарна площадка, без значение дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна, тъй че България може да възнамерява нови нуклеарни мощности в предстоящ миг.

Междувременно Димитър Манолов отиде и до протестиращите на “Тракия ”, като там загатна пред публицисти, че в случай че настояванията не бъдат изпълнени, може да се мине и към ефикасни протестни дейности в сектора на енергетиката.

 И поддържа позицията на миньори и енергетици, че не имат намерение да вървят на договаряния в София.

Засега не е ясно в какво биха се изразили тези закани, защото прекъсването на работата на въглещните централи най-малкото би трябвало да се съгласува с Електроенергийния систематичен оператор, а натоварването на енергийната система сега не е чак толкоз огромно, че вероятно прекъсване на въглищните централи да се отрази на цялата система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР