Протест срещу незаконен кучешки приют в плевенското село Коиловци. Хората

...
Протест срещу незаконен кучешки приют в плевенското село Коиловци. Хората
Коментари Харесай

"Не се спи, не се диша, мъжът ми повръща": Защо в Коиловци живеят с 200 кучета в съседство

Протест против противозаконен кучешки подслон в плевенското село Коиловци. Хората се оплакват от непоносима миризма и немислим лай, споделят, че не могат да спят и да дишат. Те упорстват животните да бъдат изведени отвън селото. Според тях сега в парцела се отглеждат над 200 кучета, като от време на време са и повече.

„ Много мъчно се живее тук, съвсем не се живее, доста звук и смрад. Прогониха и децата, те към този момент не желаят да идват. Живеем в 21-ви век без канализация, кучетата се мият по улиците, не се спи, не се диша. А умрелите кучета ги хвърлят в контейнера и миришат “, разясняват локалните поданици.

Предупредителните знаци при прегряване на животните са клатушкане, ленивост и дезориентация

„ Развиват се даже и заболявания, моят мъж стартира да повръща. Работник тук припадна от миризмата, идваше лекарка, с цел да му окаже първа помощ. Не можем да си отворим прозорците – нито през деня, нито нощем. Зеленчуците и плодовете, които отглеждаме, са надъхани с миризма. Родителите ни са си създали дом тук, с цел да изживеем ние умерено старините си, а те пристигнаха от града, с цел да гледат кучета. Ходят по селата и ги събират, с цел да ги гледат тук. Защо сме длъжни да поносим тази миризма “, разяснява Маргарита.

„ Системният тормоз е от вонята, от шума, който не се търпи. На тези животни не се почиства всекидневно “, показва Милка Дончева.

„ Ние тези кучета не сме ги прибрали по избор. Това са животни на цялото село, на цялата област. Това са животни на хора, които са умряли и това е нежелано завещание на техните родственици. Това са изхвърлени бебета на домашно развъдени животни на хора от селото. Това са животни, които като единствен вид за прекарване на улицата, са намерили в експанзията. Не е правилно, че изхвърляме умрели кучета в контейнерите, използваме екарисажи, събираме животните по закон в хладилна камера “, споделя Диана Гапова, притежател на приюта.

Според българското законодателство случаят е трудова акцидент

Жителка на селото обаче упрекна Диана, че събирала нелегално кучета, които имали стопани, с цел да ги продава в чужбина.

„ Имаме дейна осиновителска акция, непрекъснато публикуваме животни. Те се осиновяват след подготовка – кастриране, обезпаразитяване, имунизиране, тестваме им характера. Когато са годни за осиновяване и не демонстрират експанзия и боязън, им намираме нови стопани, с цел да може да живеят не на улицата, а в дом като домакински любим “, уточни още притежателят на приюта.

Как Варна ще се оправи с бездомните животни?

„ С всички институции, които имат отношение, дойдохме на място. Госпожата беше предизвестена и тя се съгласи, че кучетата би трябвало да се изнесат отсам и да се слагат на терен отвън обитаемото място. Къде да се случи това – сега се разисква с регионалната администрация на Плевен. На няколко места има подобен терен. Обектът е противозаконен. Издали сме наставление до септември несъответствията да бъдат отстранени. Драстичен вид за животните е да бъдат раздадени за осиновяване или да бъда евтанизирани “, разяснява доктор Данка Николова, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР