Протест под надслов Вън мафията от здравеопазването“ се състоя пред

...
Протест под надслов Вън мафията от здравеопазването“ се състоя пред
Коментари Харесай

„Вън мафията от здравеопазването“: Пореден протест след смъртта на Даная

Протест под надпис „ Вън мафията от опазването на здравето “ се състоя пред Министерския съвет . Недоволството е следващо след гибелта на Даная в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “. Основното искане на стачкуващите е да бъде отхвърлен шефът на най-голямата незабавна болница у нас до окончателното изясняване на случая.

„ Няма да се откажем, някой би трябвало да поеме отговорност освен за Даная, само че и за всичко, което се случи по-късно – записа, заканите “, съобщи майка й Ани Стоянова , предава „ Фокус “.

Стоянова твърди, че изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Валентин Димитров е пуснал дисциплинарен сигнал против юриста й Методи Лалов , защото бранителят е платил такса от 15 лв., откакто Димитров е декларирал, че няма опция да заплати тази такса. Тя добави, че едно от настояванията остава да бъде оставката на Димитров.

Припомняме, че казусът „ Даная “ провокира неодобрение в цяла България, поради което стартираха инспекции и претенции за оставки и съществени промени в опазването на здравето. Стоянова, която сътвори фондация, разгласи, че Даная е можело да бъде избавена.

Исканията на протестиращите са следните:

Понасяне на отговорност

  • Незабавно премахване на шефа на УМБАЛСМ „ Пирогов “ до привършване на всички инспекции в болничното заведение за нарушавания в ръководството и медицинските действия.
  • Да се изиска мнение от Централната комисия по професионална нравственос на БЛС за подхванатите дейности по отношение на неприемливите и рушащи престижа на цялата лекарска колегия дейности и изявления по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „ Пирогов “ на 01.02.2024 година

Правила за добра здравна процедура

  • Незабавни законодателни промени, които да обезпечат изработването на Правилата за добра здравна процедура по всички специалности до края на 2024 година, както и налагане на съществени наказания за организациите, чието обвързване е да изготвят разпоредбите, само че не го вършат.

Стандарти

  • Пълна проверка на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за правене на всички изчезнали стандарти. Прекратяване на порочната процедура да се изготвят съзнателно некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

Политиката няма място в лечебните заведения, оставете лекарите да работят умерено

  • Въвеждане на механизъм за гласност, бистрота и публичен надзор на процедурите за избор на за болнично управление.
  • Извършване на цялостна проверка на протичащото се в бранша и вдишване на ангажимент за основаване на стратегия за промяна в опазването на здравето, поставящо пациента в центъра за лекуване, основано на качество, а не на количество и административен педантизъм.

Тези претенции ще спомогнат за:

  • Изграждане на доверие сред пациентите и лекарите;
  • Превенция против предотвратима гибел на деца, само че и на възрастни;
  • Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо положение до експерти, мултидисциплинарни екипи, работещи умерено и решително с правила, които не позволяват и пациентите, и лекарите да станат жертва на систематични проблеми и пороци;
  • Сериозно повишение на качеството на медицинските услуги;
  • Отношения сред лекари и пациенти, учредени на взаимно почитание, човечност и ценене на персоналното достойнство;
  • Адекватни и бързи решения при потребност от незабавно лекуване без изкуствени бюрократични спънки.
  • Ограничаване на корупцията, нерегламентираните въздействия и порочно кадруване в опазването на здравето.
Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР