Протест на земеделските производители се проведе в София. Основните им

...
Протест на земеделските производители се проведе в София. Основните им
Коментари Харесай

Земеделските производители протестираха в София

Протест на земеделските производители се организира в София. Основните им претенции са да бъдат обезщетени поради вноса на по-евтини артикули от трети страни.

Въпреки главното искане на огромна част от протестиращите за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев поради несъблюдение на техните претенции от предходната година, някои от браншовите организации към момента се надяват на разговор. Напрежение имаше и поради вчерашната среща в Министерския съвет сред премиера, отрасловия министър и зърнопроизводители. Протестиращите показаха, че не желаят повече разделяне сред другите браншове.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Когато се прави политика в даден бранш, тази политика се прави от политиците в съответните институции, акцентира Венцислав Върбанов, някогашен министър на земеделието и сегашен ръководител на УС на Асоциацията на земеделските производители в България. Според него казусът не са конкретнизаконодателни промени, а безпаричието, натискът на украинските артикули и цялостното недоумение на проблемите на бранша от ръководещите.

" Ние в действителност чакахме, че когато този виновен пост се поеме от подобен човек, той ще влезе във вътрешността в проблематиката, ще стартира разрешаването лека-полека на проблемите, които ни съпътстват. Тези упования обаче не бяха задоволени ", съобщи Венцислав Върбанов.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов уточни, че подигравката от страна на министър Вътев се е задълбочила.

" Категорично хората към този момент са решени и единственото искане към този момент на всички хора, работещи в земеделския бранш, е оставката на министър Вътев. Той ще направи услуга на всички, в случай че си подаде неотложно оставката, тъй като той потвърди, че не може да се оправя с ръководенето на земеделския бранш ", безапелационен бе Бойко Синапов.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Димка Минчева е трето потомство фермер и беше дошлас цялото си семейство на митинга. По думите й " ножът е опрял до кокала ".

" Ако той (бел. ред - министър Вътев) не може да направи нищо, ние сме съгласни да се заменяем - да пристигна той да се труди за нашия добитък, а ние ще си намерим решение ", уточни Димка Минчева.

Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

По време на демонстрацията беше запалена плява, изгасена алегорично с мляко от млекопроизводителите.

На митинга имаше плакати с надписи като " Искам да има хуманно отношение и към фермерите ", " Не на опитите за делене на земеделците " и " Лъжите раждат съмнение ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР