Протест на здравни работници от цялата страната, организиран от Синдикат

...
Протест на здравни работници от цялата страната, организиран от Синдикат
Коментари Харесай

Протестиращи медици пред МЗ питат: Кой предложи Кацаров?

Протест на здравни служащи от цялата страната , проведен от Синдикат " Защита ", подсилен от КНСБ и КТ " Подкрепа ", се състоя пред Министерство на здравеопазването в границите на час . Искането - да се върнат 1000 лева за работещите на първа линия в изискванията на ковид . След час показване на настояванията, мятане на дребни стотинки пред Министерство на здравеопазването, стартиране на тон на кола за спешна помощ, крясъци " Оставка! ", а най-после и запитване към Румен Радев - " Кой предложи Кацаров за здравен министър? ", протестиращите лекари, санитари, водачи, мед. сестри, само че без синдикатите, потеглиха към Министерски съвет и Народното събрание , с цел да изкажат настояванията си и пред техните представители.

Протестът на медиците в София стартира малко преди 11 часа. Основният апел към събралите се от Кюстендил, Враца, Търговище, Велико Търново, София и други, беше да се отстояват настояванията за почтено и заслужено заплащане. Плакатите гласяха - Аз съм доктор, не издавам подправени болнични, задаваха се и въпроси - " Политически ли сме платени? " Днешният митинг лекарят от Спешна помощ-София доктор Даниела Николова дефинира като сигнален, ще се изчака, а след това ще се взема решение дали да има други и какви митинги. " Пак ще дойдем, в случай че би трябвало, само че няма да предадем правилата си ", безапелационна е Николова.

" Ще преминем през ефикасни протестни дейности с всички ефикасни способи ", гласяха виковете. На митинга се търсеше и Мая Манолова - " Къде е Мая, нали предходната година караше сестрите да се катерят по прозорците ", чудеше се доктор, присъстващ на митинга.

Протестиращите бяха безапелационни, че новата методика за установяване на заплащането на 1000 лева на свършена работа - по 11 ст. на час - ги " наскърбява " .

Красимир Митов, ръководител на синдиката " Защита ", прикани пред Министерство на здравеопазването да дойдат всички синдикати, без разлика дали са дребни, огромни или казионни, всички сестри, фелдшери, санитари и да бъдат единни.

Последваха крясъци - " Оставка, Кацаров ", " Не затваряйте прозорците ", " Подхвърлят ни жълти стотинки партиите на статуквото, няма такива заплати в Европейски Съюз ".

След като протестиращите видяха, че в Министерство на здравеопазването затварят прозорците, протестираща жена взе микрофона и завика: " Министърът не желае да ви чуе, той е на климатика, не знае какво е да се качиш на колата за спешна помощ и да я караш без климатик, непосилен труд ". Някои желаеха даже здравният министър да скочи от прозореца, защото " можели да го спасят ".

Бе изчетена и декларация към " глухите депутати " от всички парламентарни групи, към ръководителя на Народно събрание - настояванията им да се върнат 1000 лева, да се преразгледат клиничните пътеки, специалността да мине в първа категория, настрана възнаграждение за нощен труд и други.

След като никой от Министерство на здравеопазването не обърна внимание на митинга, те блокираха и бул. " Мария Луиза " за малко и по-късно потеглиха към постройката на Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР