Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни. Когато

...
Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни. Когато
Коментари Харесай

10 признака, че тялото ни изпитва недостиг на протеини

Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни. Когато ги одобряваме посредством храната си, ние си осигуряваме значими за организма аминокиселини – главните изграждащи детайли на тялото.

Но когато има дефицит на тези по този начин значими хранителни субстанции, организмът стартира да изпраща сигнали посредством разнообразни механизми, че нещо не е наред. Недостигът на белтъчини може да е рисков за здравето и в случай че се появят огромен брой признаци, това значи, че има нещо неправилно в диетата ви.

В множеството случаи, с цел да се избегнат нездравословните и неприятни признаци от дефицит на протеини, е задоволително да се създадат промени в метода на хранене.

Най-често протеините се асоциират с скотски артикули, само че в природата съществуват и други доста положителни източници на протеин, а точно растенията или растителните протеини. Може би сте чували доктори и национални лечители да споделят, че ключът към крепкото здраве е да можем да се „ вслушваме “ в тялото си.

Което значи да се научим да слушаме, разпознаваме, разбираме и действаме съответно, когато телата ни дават сигнали, че нещо липсва или не е наред. В идващите редове ще откриете най-често срещаните признаци при дефицит на протеини, а също и по какъв начин да ги разпознаете и какво може да извършите, в случай че установите, че имате подобен.

1. Бавно зарастващи рани

Протеините и значимите аминокиселини, които те доставят на организма са градивните блокчета на тялото. Когато имаме рани, протеините са тези, които ще оказват помощ за бързото им укрепване.

Когато има дефицит на протеини, тялото губи способността да се възвръща и лекува. Белтъчините са също главният изграждащ детайл за кожа, нокти, коса и др.

2. Загуба на мускулна маса

 10 признака, че тялото ни изпитва дефицит на протеини

При спорт и повишена физическа интензивност, подлагаме телата си на съществено в допълнение напрежение, на което те не са привикнали. Това е стресова обстановка за организма. За да може да се възвърне и да работи на естествени обороти, постоянно е нужен повишен банкет на хранителни субстанции.

Някои от питателните субстанции, от които е необходим повишен банкет, са протеини, въглехидрати, витамини и минерали. При незадоволителна наличност на някои от изброените, има огромен късмет тялото да компенсира със запасите, които към този момент е натрупало – било то протеин (загуба на мускулна маса), въглехидрат (гликоген) или мазнини (мастни натрупвания).

3. Чести контузии

Белтъчините спомагат с изключение на за гореизброените процеси и за абсорбирането на калция.

Поради тази причина недостиг на протеини може да докара до намаляване на костите, което от своя страна да е сериозна причина за чести контузии, както и за по-трудно възобновяване от такива.

4. Трудна централизация

 10 признака, че тялото ни изпитва дефицит на протеини

Друг явен симптом за дефицит на протеини е невъзможността за централизация.

Най-лесният метод да разберете дали имате този проблем е, в случай че усетите, че постоянно четейки или слушайки нещо, ви е мъчно да го запомните или разберете.

5. Косопад

Косата е формирана на 90% от протеин. Поради тази причина съответният банкет на белтъчини е сериозен за здравината на косата.

Когато има дефицит на протеини в организма, фоликулите на косата изтъняват и по този метод се форсира косопадът. Това е един от най-лесно разпознаваемите и сигурни сигнали на тялото, че липсва протеин в режима на хранене.

6. Нисък имунитет

 10 признака, че тялото ни изпитва дефицит на протеини

Имунната система има способността да се бори и предотвратява разнообразни болести. Когато липсва мощен имунитет, може доста елементарно да се хване простуда или друго по-сериозно заболяване.

Липсата на протеин в организма се свързва директно с намаление функционалността на имунитета съгласно редица изследвания.

7. Проблеми с редукция и загуба на тегло

Липса на протеин в хранителен режим може да е сериозна причина за загуба на мускулна маса. Това може да докара до краткотраен резултат върху загубата на килограми, само че доста постоянно ще има дълготрайни здравословни последствия от хормонална позиция и/или увреждане на метаболизма.

Тези последствия могат да създадат застоя в загубата на килограми непрестанен проблем, който е сложен за решение, изключително в случай че нямате нужните познания, с цел да се справите.

8. Смущения в съня/ Безсъние

 10 признака, че тялото ни изпитва дефицит на протеини

Безсънието постоянно се свързва с промени в равнищата на кръвната захар, което усилва производството на кортизол (стресов хормон) и понижава производството на серотонин (познат като хормон на щастието и спокойствието) в организма.

Приемът на протеин (чрез добавки или храна) ще помогне да се усили производството на серотонин и да се понижи глада за захар. Адекватният банкет на белтъчини е нужда за обезпечаването на добър сън, който от своя страна е основен детайл за здравословното положение на всеки.

9. Неконтролируем вкус или предпочитание за сладко

Ако непрекъснато чувствате апетит за сладки храни и питиета, това постоянно се свързва с дефицит на протеини в тялото. Протеинът има способността да контролира кръвната захар и по този метод да редуцира апетита и желанието за сладко.

Завишен банкет на белтъчини е добър метод да се справите със спазването на диета или хранителен режим.

10. Забавяне обмяната на веществата (метаболизъм)

 10 признака, че тялото ни изпитва дефицит на протеини

Протеинът е част от всеки витален развой, който се случва в телата ни. В процеса на храносмилане организмът разгражда протеина до аминокиселини, които са „ същинската храна “ за него. Когато тялото страда от протеинов недостиг, производството на храносмилателни ензими понижава.

Това от своя страна може да наруши вярната функционалност на стомашно-чревния тракт, което пък от своя страна да докара до проблеми с обмяната на веществата (забавяне на метаболизма). Редица изследвания потвърждават, че съответен банкет на белтъчини може да форсира метаболизма с 20-30%.

Какъв е оптималният банкет на протеин?

Доказано е, че оптималното количество протеин зависи от доста самостоятелни фактори. Някои от тях са физическа интензивност, възраст, количество мускулна маса, фитнес цели, здравословно положение и други Тогава какво количество протеин е най-подходящо когато целим намаляване, повишаване на мускулна маса или възстановяване на здравословно положение?

Няма универсално предписание за установяване на самостоятелните потребности от протеини, по което да има цялостен консенсус. Приети са по-скоро „ правила за достатъчност “ при неспортуващи хора. Спортуващите обаче постоянно търсят оптимален резултат на възобновяване и развиване, по тази причина се нуждаят и от по-точни насоки. Кой е верният метод?

Може би сте обръщали внимание на целесъобразните стойности на етикетите на храните за дневна консумация на белтъчини – ~56 г на ден за мъже и ~46 г за дами. Минусът при тези рекомендации е, че те са основани на средностатистически мъж или жена, които одобряват 2000 калории на ден. Не са взети поради възраст, характерни ежедневни интензивности, признати калории, разхода на сила и куп други фактори.

Това количество може да е задоволително, с цел да се предотврати сериозен недостиг, само че е доста надалеч от оптималното за намаляване, за повишаване на мускулна маса или за поддържане на положително здраве.

Оптимален банкет за неспортуващи
За деца: Между 34 и 52 г протеин на ден.
За възрастни мъже и дами: Между 0,8 и 1 г протеин на кг или 25-30% от общия банкет на калории за деня.

Оптимален банкет за спортуващи
За дилетанти и фенове на спорта: Между 1,5 и 2,2 г протеин на кг на ден.
За експерти и напреднали трениращи: Между 2 и 3 г протеин на кг на ден.

За да изчислим ориентировъчно от какъв брой протеин има потребност фен на спорта, може да използваме следната калкулация: килограмите x 2.2 (грама протеин) = грама протеин на ден.

По кое време да одобряваме протеин?

Най-оптимален вид е да разпределяте приема на протеин през целия ден, като консумирате белтъчини с всяко хранене. След като сте прецизирали оптималния банкет на протеин, може да разделите получения резултат на броя хранения за деня.

Как да си набавим повече протеин?

Увеличаването на приема на белтъчини в диетата е просто, само че постоянно лишава време за подготвяне. Това е и главната причина множеството хора да не базират храненията си на основа протеин, а на въглехидрати и мазнини. Друга причина е цената на качествените източници на протеин, които не съдържат високо количество наситени мазнини. Все отново има разновидности, които са лесни за подготвяне, налични като цена и не съдържат огромен брой калории.

Животински храни:
Месо и месни артикули – пилешко, телешко, свинско;
Яйца;
Риба и морски дарове;
Мляко и млечни продукти;

Растителни източници:
Бобови култури;
Ядки;
Житни култури;
Семена.

На процедура съвсем всяка натурална храна съдържа избран % белтък в състава си. Най-голям принос в обезпечаването на аминокиселини за тялото обаче имат храните, съдържащи най-малко 7 и повече % белтък в състава си. Храните със наличие на 3-7%, имат второстепенна роля.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР