Просветното министерство ще осигури безплатен софтуер срещу плагиатство на университетите,

...
Просветното министерство ще осигури безплатен софтуер срещу плагиатство на университетите,
Коментари Харесай

МОН купи на университетите софтуер срещу плагиатство

Просветното министерство ще обезпечи безвъзмезден програмен продукт против плагиатство на университетите, оповестиха оттова. За задачата МОН ще заплаща към 500 хиляди лева годишно за въпросния профилиран програмен продукт за разкриване на плагиатство. Той ще бъде възложен за гратис прилагане на всички заинтригувани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документи (НАЦИД) и Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката.

" Целта е всеки учител или студент да може да ревизира дали избрана дипломна работа, дисертация, публикация или друга разработка е достоверна, или създателят е взаимствал наличието й, без да цитира правилно източника ", споделят от МОН.

Софтуерът е създаден в Полша. Към момента той се употребява в Софийския университет. Договорът е подписан с основаната в Румъния Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL след процедура по Закона за публичните поръчки. Той е със период 3 г. След това ще се направи обзор на успеваемостта на продукта и ще се разгласи нова социална поръчка.

МОН ще заплаща по 2 лв. на консуматор годишно. Предвижда се системата за антиплагиатство да се употребява от над 237 хил. студенти, докторанти, преподаватели и държавни чиновници. През идващия месец следва инсталиране и настройване на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат подготвени да го употребяват систематичните админи и координатори по места.

Закупуването на профилирания програмен продукт е първа стъпка към разширение на обсега на инспекциите за плагиатство, което МОН се пробва да вкара. В момента те се вършат единствено за научните писания, взели участие в състезания за академично израстване. С безплатното даване на софтуера ще се даде опция за инспекция на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и издание на недостоверни данни - нещо, което е планувано да се вкара като наредба и в закона за висше обучение. Идеята е след промени в него проверките за плагиатство да се правят чрез двустепенна система за инспекция. На първото равнище ще са институционалните комисии по академична нравственос в научните организации и висшите учебни заведения. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична нравственос. Тя ще ревизира единствено сигнали, обжалвани, откакто са минали през първа инстанция.

Целта е да се сътвори непоносимост към плагиатството и към фалшификацията на данни в университетските среди, в това число измежду студентите и докторантите. Очаква се това да има предпазен резултат и системата последователно да се почисти от сходни практики, надяват се от МОН.

Последният случай на открито плагиатство бе при зам.-министъра на стопанската система в служебния кабинет. Тя обяви, че ще апелира констатациите на Комисията по академична нравственос към МОН по законоустановения ред.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР